Kako pravilno ručno prati posuđe

Bilo da radije perete posuđe ručno ili jednostavno odbrojavate dane do kupnje perilice posuđa, važno je da to radite kako treba. Srećom, sve što je potrebno za dubinsko čišćenje je slijediti nekoliko jednostavnih koraka. Kao što je spomenuo housedigest.com, u svom vrlo informativnom vodiču.

Preskočite spužvu

Spužve mogu sadržavati neugodne bakterije, uključujući salmonelu, kampilobakter, norovirus, E. Coli i staph, izvještava Livestrong. Korištenje spužve može biti u redu ako slijedi pranje u perilici posuđa, jer visoka temperatura ubija većinu bakterija, ali kada perete posuđe ručno, trebali biste biti oprezni sa spužvom.

Puno je bolje posuđe oprati rukama i nježno utrljati sapun u prljava mjesta – samo pripazite da nosite rukavice kako ne biste porezali ruke od noža.

Još jedan dobar razlog da preskočite spužve je taj što su često pregrube za posuđe. Grube spužve mogu izgrebati tanjure i šalice, stvarajući sićušna skrovišta za bakterije.

Abrazivne spužve također mogu razgraditi premaz na neprianjajućim tavama, oslobađajući PFOA i PFA u vašu hranu, ističe Healthline. Ipak, ako ne možete odoljeti korištenju spužvice na posuđu, ne brinite. Samo morate biti vrlo pedantni u adekvatnom uklanjanju bakterija.

Počnite namakanjem

Većina ljudi koristi previše tekućine za pranje posuđa, a samo žličica može biti dovoljna za pun sudoper. Jedan od načina da uštedite novac na deterdžentu za suđe i osigurate da se vaše posuđe bolje čisti je da kuhinjski sudoper napunite vrućom vodom s sapunom prije nego što počnete.

Ako dodate malu količinu sredstva za pranje posuđa pod mlazom vode, vaš će se sudoper zapjeniti za nekoliko minuta, a sapun će se ravnomjerno rasporediti. Za dodatnu snagu čišćenja odaberite antibakterijsko sredstvo za pranje posuđa.

Nakon što uklonite ostatke hrane, ostavite posuđe u vrućoj vodi barem deset minuta. To će vam pomoći da ih lakše operete. Ipak, nemojte namakati drveno ili bambusovo posuđe jer može nabubriti, popucati ili popljesniviti.

Kada završite s namakanjem, počnite prati male predmete poput pribora za jelo i šalica za kavu. Oni su obično najmanje prljavi i neće tako brzo zaprljati vodu. Zatim prijeđite na najprljavije posuđe, kao što su lonci i tave, a zatim ispraznite prljavu vodu.

Isperite i obrišite

Isperite toplom vodom i obrišite posuđe. Najbolje je pustiti ih da se osuše same kako biste ograničili bilo kakve bakterije koje bi se mogle prenijeti s kuhinjske krpe, ali ako morate osušiti ručnik kako biste napravili mjesta na pultu, uvijek koristite čisti ručnik. Nakon što se posuđe potpuno osuši, složite ga u svoje ormariće i gotovi ste!

zvijer vijesti.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki