Hrskava pileća pita s bešamelom | zarpanews.gr

Najukusnija pita s piletinom koju ste ikada napravili. Popratite ga hladnom salatom i dobit ćete potpun i zasitan obrok.

autora Iliasa Mamalakisa

Materijali

1 cijelo pile

1 paket lisnatog tijesta

2 mrkve

1 glavica luka prerezana na pola

2 grančice celera

maslinovo ulje za mazanje listova

sol

Za bešamel

2 žličice žlice maslaca

2 žličice žlice brašna

1½ šalice juhe u kojoj se kuhala piletina

2 čaše sitno nasjeckanih gljiva

2 šalice krupno naribanog sira

1 prstohvat muškatnog oraščića

Sol papar

Postupak

Prvo operite piletinu. U veliki lonac ulijte dvije litre vode i stavite cijelo pile zajedno s mrkvom, lukom i celerom. Lagano posolite i kuhajte dok se gotovo ne otopi. Izvadite na tanjur i ostavite da se ohladi. Procijedite juhu i čuvajte je u hladnjaku za korištenje u drugim receptima.

Kuhanoj piletini skinite kožu i kosti, a zatim izvadite iznutrice i nasjeckajte ih. Stavite ih u zdjelu.

Potom u čistom loncu napravite bogati bešamel: zagrijte maslac i, čim počne cvrčiti, dodajte brašno i pirjajte uz miješanje dok malo ne potamni. Ulijte temeljac i miješajte dok se bešamel malo ne zgusne.

Dodajte sirove gljive, naribani sir, malo muškatnog oraščića i dobro promiješajte. Nakon prvog kušanja lagano posolite i popaprite. Umiješajte piletinu i pustite da se nadjev ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Srednji pleh namastite i rasporedite tri lista, jedan po jedan dobro nauljite. Ispraznite nadjev i slojite ga vilicom. Preokrenite ostatke donjih listova i na vrh naslažite još tri lista, jedan po jedan nauljite. Pileću pitu vrlo oštrim nožem narežite na komade i prelijte s još jednom čašom maslinovog ulja.

Pecite ga u zagrijanoj pećnici pokriveno papirom za pečenje da se ne lijepi i da se ispod dobro zapeče. Nakon 40 minuta uklonite papir za pečenje i nastavite peći još 15 minuta, dok ne porumene. Pustite da se malo ohladi, narežite na porcije i poslužite na tanjuru.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki