Četiri jednostavna i lagana pokreta za brži metabolizam u 5′

Male promjene u jutarnjoj i večernjoj rutini mogu nam pomoći da povećamo energiju i koncentraciju, ali i metaboličku funkciju našeg tijela. Većina tih promjena tiče se cirkadijalnog ritma, tj. tjelesnog “unutarnjeg sata” koji ima važnu ulogu u našem zdravlju.

Zapravo, svaka naša stanica ima svoj cirkadijalni sat. To znači da doista postoji najbolje vrijeme za buđenje, spavanje ili čak probavu hrane.

Pokušajte slijediti dolje navedene korake svaki dan kada ste budni i primijetit ćete povećanu razinu energije, bolju hormonalnu funkciju i poboljšane metaboličke markere u trenu.

1. Večernji post od 13-16 sati

Nije tajna da je povremeni post (u smislu uzdržavanja od hrane) iskorak u svijetu metaboličke medicine. Stoga se čini da održavanjem niske razine inzulina možemo poboljšati krvni tlak, markere kardiovaskularnih bolesti i distribuciju masti. Također znamo da se optimalan rezultat postiže kada je post usklađen s cirkadijalnim ritmom, odnosno kada obroci završe u vrijeme zalaska sunca – prije 20 sati, a idealno prije 18 sati. – a post traje 13-16 sati.

2. Noćni san prije 22 sata.

Održavanje ciklusa spavanja koji odgovara vašem cirkadijalnom ritmu najbolja je stvar koju možete učiniti za svoj metabolizam. Još jedna dobrodošla prednost ranog odlaska u krevet je mladenački izgled kože, budući da se oporavak kože uglavnom događa tijekom sna. Zapravo, svaki sat sna nakon 22 sata oslobađa veliku količinu hormona rasta. Zato se u medicinskim krugovima spavanje prije 23 sata naziva i “spavanjem ljepote”, zbog poticaja koji tijelu nudi ovaj hormon, koji se smatra hormonom protiv starenja i regulacije masnog tkiva.

3. Izlaganje jutarnjem suncu

Optimalno spavanje i povremeni post izvrsni su za naše zdravlje, ali kako to podići na višu razinu? Izravna izloženost sunčevoj svjetlosti svako jutro prije 10 je tajna u ovom smjeru. Ako se probudite oko 7 sati ujutro i vrijeme dopušta, nekoliko istezanja i jedna minuta meditacije pod zrakama jutarnjeg sunca dovoljni su da se melatonin vrati na odgovarajuću razinu. Ovo je taktika koja ne samo da će vam pomoći da spavate sljedeću noć, već će i poboljšati vašu razinu energije tijekom tog dana.

4. Kontakt s prirodom

Dobrobiti redovitog kontakta s prirodom ili života u zelenom susjedstvu znanstvenici ističu već dugi niz godina. Stoga, kao dodatni poticaj svakodnevnim vježbama, to bi moglo biti i hodanje po tlu bez cipela nekoliko minuta svako jutro. Ne radi se samo o kontaktu sa zemljom, već i o tome da time obogaćujete kožne bakterije koje mogu poboljšati vaš mikrobiom.

Cijeli ovaj niz ne traje više od pet minuta dnevno. Probajte tjedan dana i vidite promjene.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki