Stručnjakinja za prehranu Ksenia Chernaya imenovala je namirnice čija upotreba značajno povećava vjerojatnost razvoja čira na želucu.
Smrtonosno! Ovih 5 infekcija dolazi od zdrave hrane i ubijaju nas
Prema riječima nutricionistice, bolest se najčešće liječi lijekovima, a mali broj ljudi pazi na prehranu i pridržava je se.
Iritaciju sluznice izazivaju alkohol i šećer pa ih ne smijete konzumirati ni u malim količinama, rekla je.
Također, u liječenju peptičkog ulkusa pacijenti bi se trebali odreći rajčice, patlidžana i paprike. Činjenica je da njihova kora i sjemenke sadrže tvari koje iritiraju sluznicu.
Uz hranu, lijekovi, uključujući oralne kontraceptive, inhibitore protonske pumpe i nesteroidne protuupalne lijekove, također mogu negativno utjecati na rad želuca.
Hod otkriva koliko ćemo dugo živjeti
U zdravom želucu poseban film štiti stijenke, no pod utjecajem Helicobactera, smanjenjem razine klorovodične kiseline, želučana sluznica postaje osjetljivija.
Nutricionistica-endokrinolog Elena Shchetinina također je naznačila tko ne bi trebao jesti peršin, kopar, špinat i drugo povrće. Konzumiranje povrća i sirove hrane bogate vitaminom K može pogoršati određene želučane probleme, a ako ste alergični na takvu hranu, njezino jedenje može biti kobno.
Prema njezinim riječima, namirnice sa zelenom pigmentacijom – peršin, luk, špinat i druge – preporučuju se gotovo svima, jer sadrže korisne hranjive tvari, vitamine A, B, K i askorbinsku kiselinu./zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!