Izgledaju kao papuče, ali nisu. Umjesto mljevenog mesa koristit ćemo mješavinu povrća, a umjesto bešamela pire krumpir. Vegetarijanci će još više cijeniti ovo jelo.
Spremno za sat vremena
Simoni Kafiri
Materijali
6 tikvica od patlidžana duguljastih
maslinovo ulje
Za nadjev
1 šalica paprike, narezane na kockice
2 srednje glavice luka, sitno nasjeckane
3 tikvice, naribane
1 crvena paprika Florina, narezana na tanke štapiće
4 češnja češnjaka nasjeckana
2 rajčice, nasjeckane
3 žličice juha od maslinovog ulja
3 žličice žlica nasjeckanog peršina
100 g naribana cephalograviera
sol, svježe mljeveni papar
Za pire krumpir
3-4 krumpira
3 žličice žlice svježeg maslaca
sol, svježe mljeveni papar
Za ulje od rajčice
1½ žličice juha od paste od rajčice
3 žličice juha od maslinovog ulja
Za ukras
3 žličice prženih pinjola
Postupak
Patlidžane operite i prerežite po dužini, te ih prepolovite. Izrežite dijamante u mrvicu. Zagrijte malo maslinovog ulja i lagano ih popirjajte sa strane mrvica.
Pripremite nadjev: zagrijte maslinovo ulje i propirjajte luk, češnjak, papriku i tikvice. Umiješajte nasjeckane rajčice, začinite peršinom te začinite solju i paprom. Pirjajte oko 15 minuta dok povrće ne omekša.
U međuvremenu pripremite pire: krumpir kuhajte s ljuskom dok ne omekša. Vruće ih ogulite i pomiješajte s otopljenim maslacem. Posolite i popaprite.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Meso patlidžana pritisnite da napravite udubine i napunite ih smjesom od povrća. Stavite ih u tepsiju i prekrijte povrće malo pire krumpira. Pospite naribanom cefalogravijom i pecite patlidžane u pećnici 20-30 minuta dok sir ne poprimi boju.
Pripremite ulje od rajčice: zagrijte ulje i pržite pastu par minuta dok se ne rastopi i otopi u ulju. Patlidžane poslužite tako da ih prelijete s malo ulja od rajčice i pospete pinjolima.
časopis za masline.gr