Napravite ovu jednostavnu i laku pitu od jabuka s mirisom cimeta i postat će vaš omiljeni prilog uz kavu ili popodnevni čaj!
Spremno za sat vremena
Materijali
Porcije: 6
200 gr. neslani maslac, omekšao, plus dodatak za tavu
100 gr. smeđi granulirani šećer
100 gr. meki svijetlosmeđi šećer
4 jaja
200 gr. samodizajuće brašno od
2 žličice slatki ekstrakt vanilije
1 žličica slatki prašak za pecivo
100 gr. ribani badem
100 gr. vrhnje za šlag
Za kompot od jabuka
4 jabuke, oguljene, narezane na komade od 1 cm
1 žličica žlice soka od limuna
100 gr. smeđi šećer
1 žličica slatki cimet u prahu
1/4 žličice slatki muškatni oraščić u prahu
Za crumble
100 gr. brašno za sve namjene
75 gr. neslanog maslaca izrezati na kockice
75 gr. smeđi šećer
50 gr. zob
½ žličice slatki ribani cimet
sol
Postupak
Kompot od jabuka: Sve sastojke stavite u šerpu i kuhajte 10-12 minuta na srednje laganoj vatri dok se jabuke ne otope, ali zadrže oblik.
Crumble: Prstima utrljajte brašno i maslac dok smjesa ne nalikuje mrvljenom orahu. Pomiješajte šećer, zob, cimet i 1 prstohvat soli. Zagrijte pećnicu na 180°C ventilator. Premažite maslacem dno i stranice tepsije 30×20 cm.
Stavite papir za pečenje. Miksajte maslac i šećer električnom miješalicom dok ne postane pjenasto. Dodajte jaja, jedno po jedno, naizmjenično sa 1 žlicom brašna i miješajući između svakog dodavanja. Dodajte ostatak brašna, vaniliju, prašak za pecivo, bademe i vrhnje. Trebali bismo imati gustu smjesu za kolače koja će se polako skidati sa žlice.
Smjesu izliti u tepsiju i špatulom poravnati površinu. Po vrhu uz pomoć oštrog noža rasporedite kompot i pospite crumble.
Pecite 5 minuta dok crumble ne postane hrskav i dok vrh čačkalice ne izađe čist. Pustite da se ohladi 10 minuta prije posluživanja uz gustu kremu.
časopis za masline.gr