TOP 10 najskupljih slika na svijetu

Slikanje se oduvijek smatralo jednim od najživopisnijih načina izražavanja osjećaja, doživljaja i raspoloženja.

Uostalom, samo je ona podložna ljudskim emocijama i samo je ona sposobna stoljećima uhvatiti povijesne značajke vremena kada je nastala ova ili ona slika, rekli su stručnjaci.

Ali tek kad su slike postale posebna vrsta ulaganja, postale su skupe. I to se, prema brojnim povjesničarima umjetnosti, dogodilo u dvadesetom stoljeću, kada je slikarstvo podijeljeno na umjetnost i umjetnički biznis.

Posao s umjetninama prilično je mlad pojam, ali upravo on trenutno određuje cijene kako u aukcijskim kućama tako i na privatnim aukcijama.

TOP 10 najskupljih slika na svijetu
Fotografija: Pixabay

Jesu li slike poznatih umjetnika vrijedne novca, svatko odlučuje za sebe. No, gledajući ih, svatko će shvatiti da ta djela najčešće iza sebe imaju ili kompliciranu povijest ili su ih stvarali neobični ljudi.

Koje su slike među deset najskupljih na svijetu?

“Spasitelj svijeta”

U 2017. remek-djelo L. da Vincija koje je stvorio 1490.-1500. prodano je za 450,3 milijuna dolara. Mnogo toga je nejasno u njegovoj povijesti. No, da “Spasitelj” zapravo pripada kistu velikog Leonarda, utvrđeno je 2011. godine.

Kupac je saudijski prijestolonasljednik Badr bin Abdullah, koji je na aukciji sudjelovao kao predstavnik Odjela za kulturu Abu Dhabija. Priča se da je slika ukradena.

“Razmjena”

Slika “Exchange” Nizozemca W. de Kooninga iz New Yorka prodana je 2015. u privatnoj prodaji za 300 milijuna, a kupio ju je Ken Griffin, američki milijarder.

Slika na kojoj je umjetnik gestualnim pokretom uhvatio dinamičnost metropole nastala je 1955. godine. Usput, kao dodatno, Griffin je od Zaklade D. Geffen nabavio Pollockovu kreaciju “Broj 17A”, ali za 200 milijuna.

“Kada ćeš se vjenčati?”

Iste godine za 300 milijuna prodana je i slika P. Gauguina “Kad ćeš se udati?”. Paul ju je naslikao 1892. godine na Tahitiju i prikazivao je svoju ženu u koju je bio strastveno zaljubljen 13 godina.

U početku je rad slavnog postimpresionista poznavatelj umjetnosti dočekao vrlo ravnodušno. No, kada ga je 2014. kupila katarska princeza, šeika Al-Mayassa, za 210 milijuna, interes za njim je značajno porastao.

“Igrači karata”

Na privatnoj dražbi katarskom emiru prodana je slika P. Cezannea za 250 milijuna. Ova slika je jedna od 5 slika na kojima se igraju muškarci. Prikazuje dva muškarca kako sjede i kartaju i gledaju u svoje ruke, kao da ih proučavaju.

Likovni kritičari su je nazvali “ljudskom mrtvom prirodom”, što je jednom američkom časopisu dalo priliku da objavi parodiju na nju, gdje se igra oko voća. Svijet nikada nije vidio ovu sliku.

“Broj 17A”

Gore spomenuto djelo J. Pollocka, “Broj 17A” prodano je za 200 milijuna.

No, ova slika iz 1948. zanimljiva je zbog povijesti svog izgleda: umjetnik ga je, bacivši platno na pod, jednostavno zalio bojom. A mreža koja se kasnije pokazala nije naslikana četkom, već udaranjem užeta po platnu.

“Vodene zmije II”

Cijena “Vodene zmije II” G. Klimta nije pouzdano poznata jer je 2013. prodan iza zatvorenih vrata, pretpostavlja se za 187 milijuna.

Djevojke prikazane na slici svojom gracioznošću podsjećaju na zmije. Slika je doslovno prožeta erotikom, ali, prema riječima samog umjetnika, “sve što je erotično” je umjetnost.

“br. 6”

Slika Marka Rotta ’51 br. 6 prodana je 2014. godine na privatnoj aukciji za 186 milijuna kuna. Autor, kao umjetnik ekspresionist, samo je igrom boja nastojao kod promatrača izazvati barem neke emocije. Točnije, spoj nespojivih stvari: ljubičaste, zelene i crvene.

“Alžirske žene”

“Alžirske žene (verzija 0)” P. Picassa prodane su za 179,365 milijuna 2015. godine. Kupio ih je katarski premijer, doduše bivši. Slika iz 1955. dio je serije od 15 radova.

“Ležeći gol”

“Ležeći akt” A. Modiglianija, nastao 1917.-1918., anonimno je kupljen 2015. za 170,4 milijuna kuna.

Na njoj je umjetnik svoju muzu i ženu uhvatio u akt žanru, a nabavio ju je kineski kolekcionar Liu Yiqian.

“Remek djelo”

“Remek-djelo” R. Lichtensteina, koje zatvara ovu deseticu, prodano je za samo 165 milijuna u 2017. Nevjerojatna činjenica: dio novca prebačen je u zakladu koja se zalagala za reformu pravosuđa u Americi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki