Chef Alexander Taralezhkov iz Master Chefa napravio je čuda u jutarnjem bloku BTV-a.

Bio je sa svojim učenicima koje je nazvao “učenicima”

Možda zvuči kao šala, ali nije – učio ih je teoriji sarma i dolmi. Osim akademskog pristupa ovom jelu, u njegovom tečaju, naravno, ima i prakse, ali to gledatelji nisu vidjeli.

Chef Taralezhkov želi sarme i dolme pretvoriti u moderne kulinarske, primjećuje Vihrogon.bg.

Objasnio je da će svojim učenicima pokazati najmanje 7 različitih tehnika punjenja i uvijanja.

Stručnjak iz “Masterchefa” naglasio je da zimi treba puniti sušene paprike, patlidžane i sl.

U turskoj tradiciji nadjev se radi s rižom ili bulgurom, ali kako bi jelo bilo bugarskije, Taralezhkov ga preferira s grahom.

Kuhar iz “Masterchefa” razvija univerzalne teorije o jelu

Slavni kuhar rekao je da se najegzotičnije dolme prave u Bangladešu, gdje se nadjev pravi od škampa i stavlja nešto između tikvice i krastavca, kuha se u kokosovom mlijeku.

Originalnu recepturu donijeli su Armenci koji su se tamo doselili prije nekog vremena, a postupno je prilagođavana lokalnim proizvodima. “U Sarmovima i Dolmama postoje univerzalni principi”, rekao je njihov “teoretičar” načelnik Taraležkov.

Snobovski moment u inače zanimljivoj temi donijela je ekipa bTV-a. Prvo je novinarka koja je intervjuirala Taraležkovu izjavila da ne zna što je dolma, što samo pokazuje njezinu nisku kulinarsku kulturu.

No, tada je voditelj Petar Dochev sve nadmašio priznavši Desi Stoyanovu da ima “traumu iz djetinjstva” od sarmi i da ih nije jeo. Glumac nije ulazio u detalje, ali je rekao da će se podvrgnuti terapiji.

Dochev bi otišao u Kent, gdje bi mu kuhar Taralezhkov kuhao svoje “fusion” sarme i dolme. Tek tada bi prešao na one tradicionalne svoje majke i bake. Desi Stoyanova je samo komentirala kako je to prilično zaobilazni put, iako se očito iznenadila što tako jednostavan obrok može biti traumatičan za njezinu kolegicu.

Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje