Antibiotici mogu dovesti do samoubojstva?!

Nekoliko takvih slučajeva se raspravlja u Velikoj Britaniji, ali općenito, ovaj problem je relevantan za sve zemlje. Evo popisa antibiotika “samoubojica”: ciprofloksacin, levofloksacin, moksifloksacin, norfloksacin i ofloksacin. Svi oni spadaju u skupinu tzv fluorokinoloni i naširoko se koriste. Mnogi od nas su se liječili nekim od ovih lijekova.

U Velikoj Britaniji su se ozbiljno pozabavili slučajevima samoubojstva fluorokinolonima i ustanovili da je problem vrlo ozbiljan. Loša stvar je što se suicidalne misli ponekad javljaju čak i kod apsolutno zdravih ljudi sa zdravom psihom.

Uzimao sam dvije tablete ciprofloksacina dnevno tri dana, a onda mi je odjednom sinulo da bih mogao stati na kraj, rekao je Ian Moore, a prenosi Daily Mail.

Ovom 43-godišnjem mladiću, atletskom tipu, propisan je takav preparat za prostatitis. Čovjeku nikada nije palo na pamet da takve ekstremne misli imaju ikakve veze s tabletama. Nastavio je s liječenjem, ali se ideja o samoubojstvu ukorijenila u njegovu umu i postajala sve upornija.

Jan je to rekao svom liječniku, ali on nije ozbiljno shvatio njegove pritužbe i nastavio je s ciprofloksacinom. Međutim, čovjek ga je prestao piti, ali misli nisu nestale. Jednom je čak bio spreman okončati život na ulici, ali je osoba u prolazu primijetila njegovo čudno ponašanje i upitala ga: je li sve u redu?

Jan je siguran da mu je ovaj čovjek spasio život. Potom je otišao na hitnu, ali tamošnji liječnici nisu posumnjali da je to povezano s ciprofloksacinom. Tada se Jan počeo pokušavati izgurati iz ponora i shvatio da nije jedini s takvim problemima. Postojala je online grupa za podršku žrtvama sindroma toksičnosti fluorokinolina.

Članovi ove skupine, poput Jana, iznosili su svoje probleme liječnicima, no oni su bili skeptični prema njihovim pritužbama, često su ih navodili da shvate da su problemi u njihovim glavama i da antibiotik nema nikakve veze s tim.

Ovo je vrlo ozbiljan problem: malo liječnika zna za takvu nuspojavu fluorokinolina, iako je navedena u uputama za pripravak. Kako se to objašnjava? Doista, veza između antibiotika i samoubojstava čini se prilično čudnom i neobjašnjivom, ne uklapa se u medicinske kanone.

Antibiotici, za razliku od psihotropnih lijekova, ne bi trebali utjecati na mozak. Moguće je da zbog toga informacija o takvoj nuspojavi napušta perifernu svijest liječnika.

Smijete li piti alkohol i vitamine dok uzimate antibiotike?

Međutim, postoje stručnjaci koji misle drugačije. Preko grupe podrške, Jan je otišao do prof. Neila Millera, koji je odmah potvrdio da su suicidalne misli uzrokovane antibioticima. Ali prošla su 2 mjeseca prije postavljanja dijagnoze. Tijekom tog vremena osoba je mogla donijeti kobnu odluku da počini samoubojstvo.

Prof. Miller bavi se ozbiljnim nuspojavama fluorokinolina, koje uključuju rupturu tetive kao i bol u živcima, zglobovima i mišićima. Profesor tvrdi da se dovoljno ozbiljne nuspojave javljaju mnogo češće nego što piše u uputama. Prema njegovim riječima, njih je oko 10%. Slučajevi sa sličnim pritužbama, uključujući i one sa stvarnim samoubojstvima, postali su rezonantni u Velikoj Britaniji.

Zbog toga se Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode bila prisiljena pozabaviti ovim problemom. Nedavno su objavili informativne materijale za liječnike koji govore o ozbiljnosti sindroma “toksičnosti fluorokinolina” i dužnosti liječnika da upozori svoje pacijente.

Evo naglasaka iz tih uputa:

• Kada propisujete fluorokinoline, savjetujte pacijente da budu oprezni na sve promjene raspoloženja, osjećaje tjeskobe, misli o samoubojstvu ili samoozljeđivanju.

• Psihijatrijske reakcije također mogu uključivati ​​zbunjenost, dezorijentiranost, anksioznost i depresiju – mogu se pojaviti čak i halucinacije.

• Fluorokinoline treba prekinuti na prvi znak ozbiljne nuspojave, uključujući depresiju ili psihozu.

• Obavijestite pacijenta da fluorokinolini mogu pogoršati već postojeće psihijatrijske simptome. A ako ih je već manifestirao, ne bi trebao skrivati ​​tu informaciju od liječnika.

Ne može se poreći da su fluorokinolini učinkoviti lijekovi. Često pomažu kada su drugi antibiotici već neučinkoviti. No, nažalost, oni se prečesto imenuju. U većini slučajeva mogli biste se izvući s uobičajenim pripravcima. I nuspojave će biti manje, i neće čini bakterije otpornim na njih.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki