Kako pravilno očistiti perilicu posuđa – korisni savjeti stručnjaka

Često zaboravimo očistiti perilicu posuđa. No, lakše je nego što mislite ako slijedite neke savjete stručnjaka za čišćenje.

Vaša perilica posuđa važan je alat koji mnogima olakšava svakodnevni život, no potrebno ju je redovito čistiti kako bi dulje radila pravilno i u dobrom stanju.

Naučite kako očistiti svoju perilicu posuđa korak po korak kako biste uklonili prljavštinu i kamenac i zadržali njezinu učinkovitost.

Koraci za pravilno čišćenje vaše perilice posuđa

  • Ispraznite ga
  • Očistite filter
  • Očistite prskalice
  • Očistite površinu oko vrata
  • Obrišite upravljačku ploču
  • Provjerite razine soli i sredstva za ispiranje
  • Očistite unutrašnjost
  • Uklonite neugodne mirise sodom bikarbonom
  • Redovito čistite perilicu rublja

Ispraznite ga

Ovo vjerojatno zvuči očito, ali ne možete očistiti perilicu posuđa kada je puna predmeta, stoga pričekajte do sljedećeg puta kada je ispraznite nakon ciklusa pranja. Vaša perilica neće raditi neko vrijeme dok je čistite.

Očistite filter

Ako izvučete donju ladicu i pogledate pod svoje perilice posuđa, trebali biste uočiti okrugli plastični filter koji odvodi vodu i ostatke. Obično se nalazi prema prednjem i središnjem dijelu stroja. Vaš se filtar može otključati i ukloniti okretanjem i zatim povlačenjem prema gore ili jednostavno izvlačenjem. Na perilici posuđa može postojati indikator koji pokazuje kada je zaključana i otključana.

Nakon uklanjanja, vaš filtar vjerojatno će blokirati krhotine. Izribajte ga, izvana i iznutra, toplom vodom s sapunom i starom četkicom za zube. U takvim slučajevima trebate čistiti svaki dio zasebno. Metalnu mrežicu na podu vaše perilice posuđa treba ukloniti nakon što je filtar van, a po potrebi i to možete oribati četkicom za zube. Nakon što su svi ostaci uklonjeni, vratite mrežicu i učvrstite filtar na mjestu.

Očistite prskalice

Ovisno o modelu vaše perilice posuđa, možda ćete moći ukloniti prskalice, ali uvijek prvo provjerite priručnik. Ako vaša perilica posuđa to dopušta, uklonite raspršivače i provjerite rupe da vidite jesu li blokirani krhotinama. Pažljivo ih očistite čačkalicom i potom operite ručno. Nakon uklanjanja ostataka, operite toplom vodom sa sapunom prije ponovnog umetanja.

Čisti oko vrata

Dok se unutrašnjost vaše perilice posuđa redovito pere vodom, područje oko vrata se ne čisti tako često. Očistite ih krpom od mikrovlakana i odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Ovdje nemojte koristiti ocat jer će s vremenom pokvariti gumu. Obrišite oko rubova perilice posuđa gdje primijetite nakupljanje prašine i ostataka hrane.

Obrišite upravljačku ploču

Ne zaboravite ni upravljačku ploču. Ovo je visoka kontaktna točka u vašoj perilici posuđa, tako da postoji mogućnost nakupljanja prljavštine. Obrišite vlažnom krpom od mikrovlakana i odgovarajućim sredstvom za čišćenje površina ako je potrebno kako biste uklonili masnoću. Ako primijetite krhotine oko gumba, možete ih ukloniti starom, mokrom četkicom za zube.

Obrišite i prednju ploču vaše perilice posuđa jer na njoj mogu biti mrlje. Ako imate čeličnu perilicu posuđa. Ne zaboravite trljati u smjeru mrlje dok čistite ili biste mogli izgrebati površinu.

Provjerite razine soli i sredstva za ispiranje

Sve perilice posuđa trebaju sol i sredstvo za ispiranje kako bi ispravno radile. Sol omekšava tvrdu vodu i poboljšava učinak deterdženta, dok sredstvo za ispiranje pomaže u čišćenju predmeta vodom na kraju ciklusa, sprječavajući neugodne tragove. Dodavanje soli i sredstva za ispiranje osigurat će najbolji rad perilice u budućnosti i pomoći u smanjenju soli i bakterija.

Očistite unutrašnjost

Na kraju dubinski očistite unutrašnjost sredstvom za čišćenje protiv bakterija i kamenca.

Ili za prirodniju alternativu, možete koristiti destilirani bijeli ocat. Jednostavno napunite posudu s 500 ml octa i stavite je uspravno na gornju rešetku. Zatim pokrenite perilicu posuđa kao i obično, bez deterdženta. Nakon što završite, svakako uklonite posudu jer će se do vrha napuniti vrućom vodom iz ciklusa pranja.

Uklonite neugodne mirise sodom bikarbonom

Ako vaša perilica i dalje smrdi unatoč vašem trudu, možete ih se riješiti i sodom bikarbonom. Jednostavno pospite nekoliko žlica sode bikarbone na dno svoje perilice posuđa i pustite je da djeluje nekoliko sati prije nego što pustite još jedno prazno punjenje da je očistite.

Redovito čistite perilicu rublja

Sada kada vaša perilica posuđa ponovno blista, poželjet ćete je održati u besprijekornom stanju što duže možete. Provjerite i isperite filtar između ciklusa i obrišite bočne strane vrata kad god uočite ostatke hrane.

Uvijek slijedite upute proizvođača. Ako postoji postavka samočišćenja, koristite je onoliko često koliko je preporučeno i koristite sredstvo za čišćenje samo ako je preporučeno.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki