Psihologinja Olga Salamakhina rekla je kako pomoći djetetu da se nosi s emocijama: tehnike

Upravljanje svojim emocijama je vještina koju bi svatko trebao naučiti.

Psihologinja Olga Salamakhina rekla je kako pomoći djetetu da se nosi s emocijama: tehnike.

Od najranije dobi dijete doživljava ogroman raspon emocija: radost, oduševljenje, tugu, ljutnju, ljutnju, strah, strah i mnoge druge emocije.

Može li upravljati svojim emocijama? Naravno da ne, jer ne razumije što proživljava i zašto.

Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja i razumijevanja vlastitih i tuđih emocija, upravljanje njima te korištenje emocija za rješavanje problema i postizanje rezultata.

djevojka
Fotografija: Pixabay

Razvijajući emocionalnu inteligenciju kod djeteta, roditelji mu pomažu osvijestiti svoje emocije, razumjeti razloge te se nositi s njima i regulirati ih.

Za skladan razvoj emocionalne inteligencije kod vašeg djeteta važno je proći kroz 4 koraka:

  1. Naučite prepoznati emocije.
  2. Naučite koristiti emocije u rješavanju problema.
  3. Razviti razumijevanje uzroka i posljedica emocija.
  4. Naučite regulirati emocionalna stanja.

Prvi korak. Naučiti prepoznati svoje emocije.

1. Razgovaramo o djetetovim emocijama i pitamo: “Što osjećaš?” U ovom slučaju, dječje knjige o raznim emocijama izvrstan su pomoćnik.

Možete čitati knjige o ljutnji, strahu, ljutnji, tuzi. Na primjer, knjiga Ekaterine Kes “Abeceda osjećaja i emocija”: to je 17 priča s različitim osjećajima i emocijama. Nakon čitanja knjige možete razgovarati o priči sa svojim djetetom i saznati je li doživjelo slične emocije i kada.

Redovita komunikacija s djetetom pomoći će mu da govori o svojim emocijama.

2. Razgovarajte o svojim emocijama. Time roditelji daju primjer razumijevanja svojih osjećaja i razvijanja svoje emocionalne inteligencije. Dijete će se kroz vaše iskustvo naučiti nositi sa svojim emocijama.

3. Sadržavanje i odražavanje emocija. Ovaj je alat ključan za razumijevanje i upravljanje vašim emocijama. Kad se dijete, na primjer, naljuti, možete reći: Vidim da si ljut.

Emocija ljutnje se manifestira na ovaj način. Poželiš baciti igračku, stisneš šake i zube i poželiš glasno vrisnuti.” Na taj način dijete počinje povezivati ​​emocije s fizičkim očitovanjem.

4. Zajedničko gledanje filmova i crtića, gdje možete razgovarati o emocijama likova i mogućim razlozima.

Drugi korak. Naučite koristiti emocije u rješavanju problema

Svaka emocija ima svoju zadaću, a ako roditelji to prenesu svom djetetu, naučit će ga da emocijama rješava složene probleme i poteškoće.

Ljutnja vam pomaže postići ono što želite, obraniti svoje gledište i zaštititi svoje granice. Na primjer, kada se dijete naljuti kao odgovor na kršenje granica (oduzeli su igračke, oduzeli telefon, ušli u sobu bez pitanja), naučite ga razgovarati o tome i pronaći kompromis.

Ogorčenost pomaže da pregovarate i raspravite sve što vam ne odgovara. Ako je dijete uvrijeđeno, možete to reći i zamoliti da se to više ne čini ili da postupite drugačije, vodeći računa o interesima dviju ili više strana.

Strah pomaže u izbjegavanju opasnosti, a ako je dijete uplašeno, to znači da ga strah od nečega štiti.

Radost vam pomaže stvarati i maštati.

Razumijevanje izvora svake emocije pomoći će djetetu ne samo riješiti probleme, već i prihvatiti sve emocije, ne dijeleći ih na dobre i loše.

Treći korak. Naučite razumjeti uzroke emocija i razvijte svijest.

Ako odrazu emocija dodamo izgovor razloga, tada će dijete naučiti spoznati razloge svojih emocija, jer mala djeca u početku ne razumiju razloge vlastitih emocija i nisu uvijek spremna odgovoriti na pitanje: Što osjećaš?

Možete pogoditi: “Vjerojatno si ljut jer ti je mama zabranila da gledaš crtiće?” A ako pogodite, dijete će se opustiti i odgovoriti na vašu pretpostavku potvrdno.

Kada roditelji pomognu razumjeti uzročno-posljedičnu vezu djetetovih emocija, to ublažava napetost u tijelu, poboljšava vezu između roditelja i djeteta, gradi povjerenje i uči kako upravljati emocijama.

Četvrti korak. Naučite upravljati svojim emocijama.

Prva 3 koraka osnova su za regulaciju emocija, a ako se pridržavate svih preporuka, tada ćete moći pomoći svom djetetu.

Ali postoje i tehnike igranja i crtanja:

1. Tehnika crtanja ljutnje. Možete pozvati svoje dijete da nacrta svoj bijes u obliku uragana.

2. Tehnika “Porazi neprijatelja”. Možete pozvati svoje dijete da uzme 2 plišane igračke i zamislite da je jedna od njih liječnik, a druga ratnik i bitka počinje. Nemojte se bojati da će dijete tučnjavom iživjeti ljutnju, ono to neće prenijeti u stvarni život. Nakon svađe možete razmišljati o tome kako se nesporazum može riješiti na drugačiji način.

3. Tehnika “Crtam svoj strah.” Možete pozvati svoje dijete da nacrta svoj strah u obliku životinje, a zatim ga učini smiješnim ili smiješnim.

4. Tehnika “Pijetlovi”. Na razigran način možete napraviti krug i gurati jedni druge iz tog kruga. Dijete gubi napetost iz tijela, dok se oprašta od ljutnje u borbi.

5. Tehnika “Oblak”. Pozovite svoje dijete da nacrta tužni oblak. Neka crta kišu, gromove i munje. Ova tehnika pomaže u suočavanju s tužnim raspoloženjem.

Rad s emocijama od najranije dobi osnova je za uspješan sretan i zdrav život djeteta!

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki