9 najboljih vrsta voća i povrća koje jačaju imunološki sustav

S padom temperature i virozama zimskog razdoblja, razgovor se okreće o tome kako ojačati obrambenu sposobnost našeg organizma.

Iako se uravnotežene prehrane – bogate voćem i povrćem – treba pridržavati tijekom cijele godine, nikad nije kasno dodati više vitamina i vlakana iz prirodnih izvora u svoju dnevnu rutinu.

Voće i povrće prirodno je bogato raznim hranjivim tvarima koje podržavaju imunološki sustav i pomažu tijelu u borbi protiv bakterija i virusa koji nas čine bolesnima. Nutricionistica Colette Micko u nastavku navodi neke od najboljih vrsta voća i povrća na temelju njihovih snažnih hranjivih tvari.

crvena paprika

Crvene paprike izvrstan su izvor vitamina C i E. Sa samo pola šalice osiguravate preporučenu dnevnu količinu vitamina C. Osim toga, bogate su vodom, vlaknima i raznim važnim spojevima.

Brokula

Povrće iz skupine Cruciferas posebno je korisno za jačanje organizma. Konkretno, brokula potiče imunološki sustav zahvaljujući topivim vlaknima i sadržaju vitamina A, B6 i C.

Grejp

Iako svi citrusi podržavaju imunološki sustav, grejp je nedvojbeno “kralj” vitamina C. Jedan grejp sadrži preko 100% dnevnih potreba, kao i topiva vlakna, vodu i vitamin A.

Špinat

Špinat je bogat izvor antioksidansa, poput vitamina A, C i E, kao i dobar izvor željeza. Ove hranjive tvari u kombinaciji s vlaknima i biljnim spojevima koji se također nalaze u špinatu čine ga odličnim izborom za one koji žele ojačati svoj imunološki sustav.

Borovnice

Poput citrusa, sve bobičasto voće jača imunološki sustav jer je bogato vitaminom C, vlaknima i biljnim spojevima.

Avokado

Kao izvrstan izvor biljnih spojeva te vitamina C i E, avokado je svakako moćan pojačivač imunološkog sustava koji nikako ne biste trebali izostaviti iz prehrane.

Đumbir

Čudesni đumbir sadrži niz antioksidansa koji pomažu smanjiti upalu i ima prirodna antimikrobna i antibiotska svojstva koja pomažu u zaštiti od infekcija.

aktinij

Jeste li znali da kivi sadrži više vitamina C od naranče? Osim toga, sadrži biljna vlakna, biljne spojeve, vodu i vitamin E.

Češnjak

Kao snažan izvor fitonutrijenata, češnjak je također na ovom popisu voća i povrća koje jača imunitet. Ali važno je kako konzumirate češnjak da biste dobili sve prednosti. Mljeveni češnjak oslobađa kemikaliju zvanu alicin i povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, čineći vaš imunološki sustav spremnim za borbu protiv infekcije.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki