Koji se miš smatra jedinstvenim: nikad niste ni čuli za njega

Ljudi imaju dvosmislen stav prema glodavcima: neki osjećaju instinktivni strah pri pogledu na njih, dok ih drugi drže kao kućne ljubimce.

Postoje i različite vrste miševa.

Za neke od njih mnogi nikada nisu ni čuli.

O najjedinstvenijem mišu govorit će stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, inženjerka zoološkog vrta Anastasia Kalinina.

Opće informacije o miševima

Miševi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Gospođe ciče i padaju u nesvijest. Slonovi (prema legendi) ih se boje. Boje ih se i konji, pa mačke nastoje držati u stajama. Postoji dirljiva priča o dugogodišnjem prijateljstvu orlovskog kasača Ulova i obične šarene mačke Vaske, čiji je autor V. Kogan.

miš
Fotografija: Pixabay

U isto vrijeme, miševi kao laboratorijske životinje donose golemu korist ljudima. U Novosibirsku su čak podigli spomenik “Miš koji plete spiralu DNK”.

Satenski miševi u boji sa sjajnim krznom vrlo su popularni. Proizvodili su i šahovske s kariranom bojom. Iznenađujuća moždana mutacija identificirana je kod japanskih plesnih miševa. Kad se uplaše, miševi se počnu okretati, kao da plešu valcer.

Bodljikavi miš

Razgovarat ćemo o jedinstvenom mišu iz Sjeverne Afrike. Na leđima mu umjesto krzna rastu iglice. Naravno, ne kao kod ježa ili dikobraza, ali prilično žilave i bodljikave.

Izgled bodljikavog miša iz Kaira vrlo je sladak. Duljina tijela mu je do 10 centimetara, a duljina repa jednaka je duljini tijela. Boja je žutocrvenkasta ili sivkasta, a trbuh bijel. Velike crne oči, prozirne uši i šiljasta njuška.

I ove životinje imaju dovoljno jedinstvenih karakteristika da pokažu interes za njih.

Zanimljivosti

1. Životinje su vrlo skakutave i sposobne su preskočiti 80 centimetara, dok imaju nepredvidivu putanju, poput petlja za badminton. Oni su također izvrsni steeplejacks.

2. Mogu živjeti kao velika obitelj i zajedno odgajati mlade.

3. Ovi glodavci nemaju specifičan mišji miris.

4. Trudnoća ženke je 42 dana (2 puta duže nego kod kućnog miša).

5. U leglu se rađa 2-5 mladunaca, prekrivenih krznom, s ogromnim crnim očima i poluspuštenim ušima. Mali miševi gotovo odmah pokušavaju hodati i pokušavaju jesti hranu.

6. Sposobni odbaciti rep, poput guštera. Ne sigurno na taj način. Koža se samo lako odlijepi s repa, ali se sam rep osuši i miš ga amputira.

7. Jedinstvena sposobnost regeneracije. Koža bodljikavih miševa ne stvara ožiljke kada se ošteti i nakon toga zacijeli.

8. Životni vijek je do 8 godina, što je potpuno netipično za glodavce.

9. Dobro su pripitomljeni, hranu uzimaju iz ruku. Ne vole da ih se pokupi. Koristite mrežu i zapamtite krhki rep.

10. Mačke su pripitomljene u Egiptu kako bi se borile protiv ovih životinja.

Domaći sadržaj

Držanje bodljikavih miševa (akomis) vrlo je zanimljivo. Najprikladniji tip je veliki terarij s poklopcem od izdržljive mreže. Ove životinje puze u najuže pukotine. Također je potrebno zapamtiti o neovisnim miševima.

Obitelj može imati jednog ili dva mužjaka i nekoliko ženki. Ne treba ih saditi, sade se samo mlade.

Potrebna su skloništa – kutije, rolne toaletnog papira, keramičke posude za cvijeće. Također morate kupiti kotač za trčanje i zdjelu za piće. Možete koristiti debele grane drveća kako biste pomogli životinjama da se popnu.

Životinje su termofilne i ne podnose vlagu i prljavštinu.

Kod nas je obitelj Akomis živjela u staroj staklenoj polici za knjige pod brigom ruskog španijela, kojemu su zamijenili televizor. Jednog dana naš seter uhvatio je odbjeglog miša i predao ga tati živog i zdravog. Unatoč činjenici da je u zemlji hvatao miševe i sa zadovoljstvom ih jeo.

Problem prehrane

Možete: smjesu žitarica za miševe, povrće i voće (kupus i cikla nisu dopušteni), svježe i sušeno, zobene pahuljice, suhu hranu za mačiće, gamarus, brašnare, gusjenice, kuhana jaja s ljuskom, orahe. Vole zelene gusjenice, zelje maslačka i uši.

Miševi trebaju izvor kalcija. To mogu biti komadići bijele školske krede ili krede za papige, oklop sipe, tablete kalcijevog glicerofosfata iz obične ljekarne.

Za brušenje zuba možete dati grane voćaka (jabuke ili kruške), vrbe ili lipe.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki