Psihologinja Yulia Vatutina rekla je kako naučiti dijete da sklapa poznanstva

Sklapanje prijateljstava i započinjanje razgovora važna je komunikacijska vještina koju bi roditelji trebali naučiti svoju djecu.

To može biti izazov za djecu, osobito ako su sramežljiva ili nesigurna u svoje komunikacijske vještine.

Psihoterapeut i trener Yulia Vatutina daje savjete koji mogu pomoći djetetu da nauči sklapati poznanstva.

1. Naučite biti prijateljski raspoloženi

Najbolji način da to pokažete je vlastitim primjerom. Možete početi s nečim jednostavnim – nasmiješite se i pozdravite ljude koje susrećete u svakodnevnom životu.

To može biti susjed, prodavač u trgovini, učitelj ili slučajni prolaznik. Dijete kopira ponašanje roditelja, uključujući i komunikaciju s vanjskim svijetom.

dijete
Fotografija: Pixabay

Osim toga, kulturni proizvodi mogu pomoći u socijalizaciji djeteta: primjerice, u dobi od osam godina djetetu će pomoći bajka o malom rakunu kao udžbenik kako komunicirati s drugom djecom. U starijoj dobi možete se okrenuti složenijim radovima.

2. Naučite komunicirati s drugim ljudima

Da biste to učinili, u početku se sami možete ponašati kao “drugi”. Dakle, trebate zamoliti dijete da govori o svojim interesima i hobijima, kako voli provoditi svoje slobodno vrijeme.

To mu može pomoći da formira neke komunikativne verbalne strukture za komunikaciju s vršnjacima (i ne samo s njima) s kojima ima zajedničke interese.

3. Osigurajte sudjelovanje u grupnim aktivnostima

Da biste to učinili, možete pozvati svoje dijete da ga upišete u klubove u kojima se učenje odvija kolektivno. Prikladni su i interesni klubovi, školske priredbe itd.

4. Podučavajte vještine slušanja

Djetetu biste trebali objasniti da 80% uspjeha u komunikaciji ne ovisi o sposobnosti govora, već o sposobnosti slušanja. Stoga mu treba pokazati kako pravilno slušati druge ljude i zanimati se za njihova mišljenja i osjećaje. To mu može pomoći da bolje razumije druge i primi nove uspješne komunikacije.

5. Ohrabrite i podržite

Djeca su često nepredvidiva, pa čak i ako je dijete napravilo sve kako treba u pokušaju da izgradi novo poznanstvo, druga djeca bi ga mogla uvrijediti ili reagirati neprikladno. Stoga je nakon ovakvih incidenata važno podržati dijete i objasniti mu da tu ništa ne završava.

Važne točke: o čemu još razgovarati s djetetom

No, prije nego dijete počne sklapati prijateljstva, važno ga je zaštititi od mogućih opasnosti i upozoriti na moguće rizike. Evo nekoliko stvari o kojima trebate razgovarati s djetetom unaprijed.

Nemojte davati osobne podatke. Trebali biste naučiti svoje dijete da ne daje osobne podatke, poput adrese, broja telefona, e-pošte ili fotografija, strancima.

Objasnite da to može biti opasno i da biste trebali vjerovati samo prijateljima i poznanicima od povjerenja.

Nemojte se sastajati s nepoznatim odraslim osobama. Potrebno je upozoriti dijete da može samostalno upoznavati i upoznavati samo ljude svoje dobi. Važno mu je objasniti da spojevi mogu biti opasni i da je potrebno uvijek ostati vidljiv drugim ljudima.

Ne vjeruj svemu što stranci kažu. Dijete treba učiti da bude oprezno i ​​kritički reagira na primljene informacije.

Da biste to učinili, morate reći da neki ljudi mogu koristiti lažne informacije ili njima manipulirati kako bi postigli svoje sebične ciljeve.

Prijavite sve čudne situacije. Potrebno je unaprijed izgraditi odnos povjerenja s djetetom kako mu ne bi bilo neugodno ili se bojalo govoriti o neobičnim i čudnim situacijama koje su se dogodile pri susretu ili komunikaciji s drugim ljudima.

Ponašajte se s poštovanjem i ljubaznošću. Konačno, važno je rano naučiti svoje dijete da se prema drugim ljudima odnosi s poštovanjem i ljubaznošću, bez obzira na njihovu rasu, spol, dob ili vjeru.

Moramo mu objasniti da je to nužan uvjet za izgradnju zdravih odnosa s drugim ljudima.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki