Pogreška u prehrani koja slabi um i imunitet – Što odmah ograničiti

Tražite motivaciju da se u novoj godini počnete zdravo hraniti? Nedavna studija preporučuje da prijeđemo na zdraviju prehranu za dobrobit našeg mozga i imuniteta

Vrste prehrane sa visok sadržaj masti u prošlosti su bili upleteni u ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak debelog crijeva, pretilost i sindrom iritabilnog crijeva. Ali prema najnovijim nalazima istraživanja, šteta se proteže i na druge tjelesne funkcije i promjene su radikalne.

Kako je otkrio istraživački tim sa Sveučilišta u Kaliforniji, česta konzumacija masne hrane može utjecati na geni povezani s imunološkim sustavom, funkcijom mozga i potencijalnim rizikom od infekcije COVID-19.

Dok su druge studije proučavale učinke prehrane bogate masnoćama, ova se ističe svojim opsegom. U svojim eksperimentima, istraživači su hranili miševe tri različite dijete tijekom 24 tjedna, gdje je najmanje 40% kalorija dolazilo iz masti. Zatim su promatrali ne samo mikrobiom, već i genetske promjene u sva četiri dijela crijeva.

Jedna skupina pokusnih životinja konzumirala je prehranu temeljenu na zasićenim mastima iz kokosovo uljedruga skupina je primila monounsatd., modificiran sojino ulje a treći dobio nemodificirano sojino ulje s visokim udjelom višestruko nezasićenih masti. U usporedbi s dijetom s niskim udjelom masti, oboje tri skupine pokazale su relativne promjene u ekspresiji gena, proces koji pretvara genetske informacije u funkcionalni proizvod, kao što je protein.

Konkretno, studija, objavljena u Scientific Reports, dokumentira značajne promjene u genima povezanim s metabolizam masti i sastav crijevnih bakterija. Na primjer, primijetili su rast patogene E. coli i suzbijanje mikroba Bacteroides, koji pomažu u zaštiti tijela od patogena.

Druga su otkrića bila više iznenađujuća, poput promjena u genima koji reguliraju osjetljivost na zarazne bolesti: “Primijetili smo da su napadnuti geni koji prepoznaju zarazne bakterije, kao i geni za signalizaciju citokina, koji reguliraju upalu. To znači da geni imunološkog sustava domaćina također stvaraju okruženje u kojem štetne crijevne bakterije mogu napredovati.” objašnjava dr. Frances Sladek, voditeljica studije i profesorica stanične biologije na Kalifornijskom sveučilištu.

Osim toga, istraživači su primijetili da hrana bogata mastima povećava markere matičnih stanica u debelom crijevu. “Čovjek bi pomislio da bi se to smatralo pozitivnim, ali zapravo može biti prekursor raka”, rekao je dr. Sladek.

Što se tiče učinaka na ekspresiju gena, kokosovo ulje pokazalo je najveći broj promjena, a zatim nemodificirano sojino ulje. Razlike između dva sojina ulja sugeriraju da višestruko nezasićene masne kiseline u nemodificiranom sojinom ulju, uglavnom linolna kiselina, igraju ulogu u mijenjanju ekspresije gena.

Sukladno tome, negativne promjene u mikrobiomu bile su izraženije kod miševa hranjenih sojinim uljem. Međutim, istraživači ističu da se ovi nalazi odnose samo na sojino ulje, a ne na druge proizvode od soje, tofu ili same soje. Konačno, također je otkriveno da je ekspresija nekoliko neurotransmiterskih gena promijenjena prehranom bogatom masnoćama, pojačavajući ideju o osovini crijeva i mozga na koju se može utjecati prehranom.

Istraživači se nadaju da će njihovi rezultati potaknuti ljude da bolje promotre svoje prehrambene navike.

Čitaj više:

Ako jedete mnogo visoko prerađene hrane, u opasnosti ste od više od dvije ozbiljne bolesti

Živite na salamama i keksima? 5 stvari koje će nam se dogoditi ako stalno jedemo prerađenu hranu

Istraživanje: Povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog konzumacije prerađenog mesa

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki