Doktor: Koja je najvažnija superhrana za mozak koju ne smijete propustiti

Prehrana je iznimno važna za pravilno funkcioniranje organizma, a za cjelokupno zdravlje hrana za mozak važan je aspekt koji ljudi često zanemaruju, što iz neznanja, što iz nedostatka motivacije. Mozak je epicentar naših kognitivnih funkcija, emocija i vitalnosti te mu stoga moramo posvetiti posebnu pozornost i brinuti se za njegovo zdravlje.

Održavanje optimalnog zdravlja mozga uključuje uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima. Preporuča se da jelovnik uključuje izvore omega-3 masnih kiselina poput lanenih sjemenki, oraha, chia sjemenki i masne ribe, voća i povrća bogatog antioksidansima poput povrća jarkih boja, tamnozelenog lisnatog povrća i bobičastog voća. Također je dobro usredotočiti se na konzumiranje cjelovitih žitarica poput zobi, smeđe riže i kvinoje te onih koje sadrže nemasne proteine ​​poput mahunarki, piletine, tofua i jaja.

Koje su supernamirnice za poboljšanje zdravlja i funkcije mozga prema nutricionistima:

Kurkuma – ovaj začin ima protuupalna antioksidativna svojstva i može proći krvno-moždanu barijeru te tako pomaže u prevenciji neurodegenerativnih bolesti.

Neurolog: Zaboravljanje je znak da ste jako pametni

Borovnice – izuzetno su bogati antioksidansima, smanjuju razinu stresa, povećavaju pamćenje i koncentraciju te poboljšavaju kognitivne funkcije.

Orašasti plodovi i sjemenke – redovita konzumacija podupire cjelokupno zdravlje mozga i štiti od kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Orasi su definitivno orašasti plodovi koje najviše povezujemo s mozgom. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji poboljšavaju rad mozga.

brokula – to je povrće s visokim udjelom antioksidansa i vitamina K, koji podupiru zdrav rad mozga.

Špinat – špinat također ima blagotvoran učinak na funkcije mozga.Obiluje folnom kiselinom koja je važna za normalan razvoj živčanog sustava i može pomoći u prevenciji niske razine homocisteina koja je povezana s rizikom od razvoja raznih neurološke bolesti.bolesti.

Nauljena riba – konzumacija masne ribe podupire strukturu i funkcije mozga te povećava kognitivne sposobnosti.

tamna čokolada – bogat je flavonoidima koji poboljšavaju prokrvljenost mozga i pozitivno utječu na pamćenje.

Hrana od graha – to su ugljikohidrati bogati vlaknima s niskim glikemijskim indeksom, koji daju vrlo dobru energiju za mozak.

Ne vjerujte sami sebi: 7 lukavih načina na koje nas mozak prevari

jaja – jaja su bogata kolinom – to je važan nutrijent za razvoj mozga i održavanje normalnih kognitivnih funkcija.

Važno je naglasiti da ne postoje čudesne namirnice koje će magično poboljšati kognitivne sposobnosti, no raznolika i uravnotežena prehrana svakako je ključ za održavanje optimalne funkcije mozga.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki