Kojih 10 rečenica ne smijete govoriti djeci?

Vrlo često roditelji bez razmišljanja izgovaraju riječi i izraze svom djetetu. Ali riječ može nanijeti veliku štetu psihi i daljnjem razvoju pojedinca.

Djetetova predodžba o sebi formira se upravo na temelju riječi koje govori odrasla osoba.

Stoga postoje fraze koje djeca ne bi smjela izgovarati:

“Ne plači, smiri se, već si odrasla osoba” ili “Dječaci ne plaču”

Dakle, izražavanje osjećaja je zabranjeno, unutrašnja bol će se akumulirati i manifestirati u neurozama ili agresiji.

U ovoj situaciji možete: zagrliti, uvjeriti dijete, pokazati njegove osjećaje (ogorčenost, ljutnja, bol). To će pomoći djetetu da u budućnosti procijeni emocije i da se ne boji izraziti ih. Kad odraste, prema svojim voljenima odnosit će se s osjećajnošću i pažnjom.

obitelj
Fotografija: Pixabay

“Ako se budeš loše ponašao, ujak će te odvesti (policija/otići ćeš u sirotište, itd.)!”

S ovim izrazom, riječi odrasle osobe su dovedene u sumnju, fraza se ponavlja, ali ništa se ne događa.

Dijete razumije da su te riječi bezvrijedne i da se mogu odnositi i na druge izjave odrasle osobe. Osobito osjetljiva djeca mogu reagirati strahovima i noćnim morama.

U ovoj situaciji možete ga: zainteresirati za neku igru, odvratiti mu pažnju, ponuditi se da zajedno nešto radite (ispeći tati pitu/nacrtati sliku i sl.).

“Nemoj reći tati” ili “Nemoj reći mami”

Dovodi se u pitanje autoritet odrasle osobe, sukobljavaju se roditelji. Dijete se osjeća nelagodno i rastrgano je između voljenih osoba.

U ovoj situaciji možete: ako trebate nešto sakriti, nemojte uopće uplitati djecu. Ako se situacija već dogodila, recite djetetu istinu i zašto je to sada važno kako nitko ne bi saznao za tajnu.

“Pojedi sve da tanjur bude čist! Ti ostavi vlast!”

Najsigurniji put do poremećaja prehrane. Dijete je možda već sito.

U ovoj situaciji možete: pustiti dijete da kaže koliko juhe ili sekunde želi i tako naučiti kontrolirati svoj apetit. Dodatke uvijek možete dodati naknadno.

Postoje razdoblja kada se dijete malo kretalo, nije bilo na svježem zraku, nije trošilo puno energije, tada nema apetita i to je normalno.

“Daruj, dijeli, ne budi pohlepan!”

Time se krše djetetove osobne granice i osjećaji.

U ovoj situaciji možete pokazati primjerom – dijeljenje je dobro, zajedničko igranje zabavno. Mora se imati na umu da postoje trenuci kada, naprotiv, trebate braniti svoja prava na osobne stvari. U tom slučaju djetetu pružite podršku i zaštitu.

“Gledaj, dečko (djevojčica, sestra itd.) radi to bolje od tebe!”

Uspoređujući dijete s nekim drugim, obezvrijeđuju se djetetove stvari i osobnost. Postaje nesiguran u sebe.

U ovoj situaciji je moguće: bolje je pronaći snage, motivirati, podržati se u novim postignućima.

“Koliko puta možeš reći! Obećao si!”

Psiha djeteta je pokretna, živi ovdje i sada. Traženje obećanja jednostavno je besmisleno. Do 7. godine djetetu je teško regulirati ponašanje.

U ovoj situaciji možete: naučiti dijete razmišljati, razmišljati. Tako će brže naučiti samoregulaciju. Za jednostavne zadatke: skupljati igračke, prati ruke, pospremiti krevet itd., privući igračke – pomagače koji potiču dijete („Zeko traži pospremanje igračaka“).

“Ne možeš, pusti mene”

Djetetova želja da nešto učini je obezvrijeđena, a samopoštovanje trpi. Iskustvo koje dijete samostalno stječe vrlo je važno za razvoj osobnosti.

U ovoj situaciji možete: podržati inicijativu, ako nešto ne uspije, dati savjet. Često se događa da roditelji nešto žure, nemaju vremena za čekanje, tada trebaju objasniti djetetu, a sljedeći put mu dati priliku da to učini sam.

“Uzmi slatkiš (igračku, tablet) – samo se smiri!”

Dječji plač i histerija odrasle dovode do krajnjih granica, dopušteno je ono što je nekada bilo zabranjeno. Tako dijete uči manipulirati.

U ovoj situaciji možete: smiriti se, izdahnuti, pokušati odvratiti dijete. Važno je ne promijeniti mišljenje. Dijete će razumjeti i prihvatiti pravila te će postati smirenije.

“Kakve ste vi ruke s kukom, tako ste glupi, lijeni itd.”

Često roditelji djetetu govore razne „epitete“, etiketiraju ga, stvarajući djetetove pogrešne ideje o sebi.

Moguće je u ovoj situaciji: svi ljudi griješe, dijete će više puta od nekoga čuti kritiku upućenu njemu. Roditelji trebaju isticati dobre osobine i postupke: hrabro srce, bistru glavu, brze noge itd.

Dijete vjeruje svojim roditeljima, riječima i postupcima na intuitivnoj razini. Informacije koje ste položili iz djetinjstva prate vas cijeli život. Stoga je važno da roditelji daju prave smjernice u svom govoru.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki