Danas ćemo vam reći o novom, ali već pozitivno dokazanom načinu kuhanja bisernog ječma.
Ova metoda će smanjiti vrijeme kuhanja, sačuvati korisna svojstva proizvoda i poboljšati njegov okus.
Da biste pripremili kašu od bisernog ječma, žitarice se moraju, naravno, oprati pod hladnom vodom, koja će isprati prašinu i druge ostatke.
Bit će bolje ako nakon toga namočite biserni ječam 2-4 sata. Ovaj “postupak” je potreban kako bi se oštra zrna omekšala i ubrzao proces kuhanja.
Nakon toga, žitarice treba pržiti u tavi s dodatkom povrća ili maslaca 1-2 minute. Za 250-300 g ječma trebat će vam 1-2 žlice biljnog ulja ili velika žličica maslaca.
Sve ovo vrijeme, biserni ječam treba miješati.
Ostaje samo preliti vrućom vodom bisernicu i pustiti da se kuha. Prosječni omjeri su 3 čaše vode na 1 čašu žitarica.
Pred kraj kuhanja dodajte maslac, čvarke s lukom, prženu slaninu, šampinjone, piletinu, jetrica – po izboru.
Promiješajte jelo i, pokrijte ga poklopcem, dovedite ga do spremnosti.
Ranije smo podijelili trik koji će vam pomoći da skuhate heljdu za 7 minuta.