Nova metoda kuhanja bisernog ječma: ispada mekano i mrvičasto – i nećete ga moći povući za uši

Danas ćemo vam reći o novom, ali već pozitivno dokazanom načinu kuhanja bisernog ječma.

Ova metoda će smanjiti vrijeme kuhanja, sačuvati korisna svojstva proizvoda i poboljšati njegov okus.

Da biste pripremili kašu od bisernog ječma, žitarice se moraju, naravno, oprati pod hladnom vodom, koja će isprati prašinu i druge ostatke.

Bit će bolje ako nakon toga namočite biserni ječam 2-4 sata. Ovaj “postupak” je potreban kako bi se oštra zrna omekšala i ubrzao proces kuhanja.

Jelo
Fotografija: Pixabay

Nakon toga, žitarice treba pržiti u tavi s dodatkom povrća ili maslaca 1-2 minute. Za 250-300 g ječma trebat će vam 1-2 žlice biljnog ulja ili velika žličica maslaca.

Sve ovo vrijeme, biserni ječam treba miješati.

Ostaje samo preliti vrućom vodom bisernicu i pustiti da se kuha. Prosječni omjeri su 3 čaše vode na 1 čašu žitarica.

Pred kraj kuhanja dodajte maslac, čvarke s lukom, prženu slaninu, šampinjone, piletinu, jetrica – po izboru.

Promiješajte jelo i, pokrijte ga poklopcem, dovedite ga do spremnosti.

Ranije smo podijelili trik koji će vam pomoći da skuhate heljdu za 7 minuta.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki