Ulja koja snižavaju kolesterol i štite srce i jetru

Ulja iz morske mikroalge pokazuju obećavajuća svojstva za zaštitu zdravlja kardiovaskularnog sustava

Mikroalge shizohitrij, odličan izvor masne kiseline DHA, odnosno dokozaheksaenske kiseline, mogao bi postati novi saveznik za srce, prema studiji istraživača s norveškog sveučilišta Nord.

DHA je jedna od najvažnijih skupina omega-3 masnih kiselina za zdravlje kardiovaskularnog sustava zahvaljujući svojoj sposobnosti smanjenja “lošeg” LDL kolesterola i trigliceridi. Dobivanje ovih hranjivih tvari iz njihovog primarnog izvora, masne ribe, moglo bi razumno biti šah-mat za smanjenje rizika kardiovaskularnih bolesti, nju vodeći uzrok smrti u svijetu. Međutim, kako navodi istraživač Adnan Gora, “ako cijeli svijet želi zadovoljiti svoje potrebe za omega-3 uljem iz ribljeg ulja, uskoro će doći do značajne nestašice».

Na Sveučilištu Nord radimo s bioaktivnim sastojcima iz mikroorganizama, gdje također tražimo alternative ribljim uljima. Naš cilj je proučiti kako se takvi proizvodi mogu koristiti za poboljšanje zdravlja ljudi“ rekao je istraživač povodom nedavnih saznanja da potvrdio je da su ulja napravljena od morskog mikroorganizma poboljšala pokazatelje kardiovaskularnog zdravlja kod zebrica ( Danio rerio prema znanstvenom nazivu), omiljeni organizam znanstvenika zbog svog genoma koji pokazuje veliku sličnost s ljudskim, u postocima od 70% do 80%.

Kako Gora objašnjava, testirali su stotine različitih lipida u krvi zebrica jer su idealni za simulaciju ranih ljudskih kardiovaskularnih simptoma kao i za istraživanje učinkovitosti različitih lijekova za sprječavanje bolesti kod ljudi.

Više “dobrog” kolesterola, manje triglicerida

Istraživači su formirali tri skupine riba: jedna skupina koja je bila hranjena hranom s visokim udjelom kolesterola u hrani, druga skupina koja je bila hranjena istom prehranom i dodatno suplementirana uljem iz Shizohitrij i kontrolna skupina (uobičajena prehrana bez dodataka prehrani).

Rezultati su pokazali da dodatak:

  • ublažio učinke dijete bogate kolesterolom
  • smanjio razinu kolesterola i triglicerida u krvi -“idealan scenarij” kako je komentirao Gora jer studije na ljudima pokazuju da nije dovoljno povećati “dobar” HDL kolesterol bez istovremenog smanjenja triglicerida
  • izazvane promjene u lipidnom profilu slične onima uzrokovanim uporabom ribljeg ulja, “nešto što je teško postići u takvim eksperimentima, (što) pokazuje sposobnost ulja iz mikroorganizma da utječe na molekularne procese u ribama”, navodi Gora
  • smanjiti ga LDL kolesterol u riba hranjenih hranom s visokim udjelom kolesterola bio je na sličnim razinama kao kod riba koje nisu hranjene sličnom prehranom.

Genski ‘prekidač’

Kako bi stekli bolji uvid u mehanizme koji stoje iza učinka ulja na ukupni kolesterol, istraživači su promatrali kako riblji geni reagiraju na različite dijete. Prema Gori, otkrili su da je prehrana bogata kolesterolom u prehrani stvorila ribu isključite gene koji inače pomažu tijelu da stvara kolesterol (endogeni).

Sinteza kolesterola događa se samo kada postoji deficit kolesterola. Dakle, kada tijelo otkrije višak, prestaje ga proizvoditi. Kada smo dodali ulje u prehranu, ti su se geni ponovno aktivirali. To ukazuje da učinak visokog kolesterola više nije prisutanobjasnio je Gora. Nadalje, podaci su pokazali da geni koji pridonose proizvodnji “dobrog” kolesterola aktivirani su uzimanjem dodatka.

Istraživači su također promatrali odgovor jetre na svaku dijetu i otkrili da je prehrana s visokim kolesterolom povezana s više masne vakuole u hepatocitima -vezikule koje sadrže vodenastu tekućinu- za razliku od riba koje su dobile dodatak. Prisutnost takvih vakuola u hepatocitima povezana je s steatozatj. nakupljanje masti.

Pročitajte također:

Ove masnoće jačaju pamćenje i štite od demencije

Protuupalna otopina koja jača srce

Indeks nutritivnosti koji “skraćuje” onoliko godina života koliko i pušenje

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki