Što kažete na pripremu talijanske božićne slastice Panettone kod kuće? Imamo ukusan recept Evgenija Vardakastanisa
Materijali
Za panettone
Za prvo tijesto
80 gr. šećer
100 gr. voda
25 gr. žumanjci (1)
70 gr. kvasac
200 gr. brašno
25 gr. žumanjci (2)
10 gr. voda
70 gr. maslac
Za panettone
580 gr. prvo tijesto
70 gr. Manitoba brašno na američki način
58 gr. šećer
22 gr. med
25 gr. žumanjci
1 mahuna vanilije, sjemenke, ostrugane
50 gr. maslac
4 gr. sol
20 gr. glazura od kestena ili slatko može kesten
30 gr. mliječna kuvertura u komadima
Za smjesu za oblaganje
20 gr. šećer
10 gr. Bjelanjak
10 gr. kukuruzno brašno
10 gr. lješnjak u prahu
Postupak
Prvo tijesto: Šećer dobro otopiti u vodi sa žumanjcima (1). Smjesu staviti u mikser i dodati kvasac i brašno. Tukli smo na 2. brzini dok gluten dobro ne proradi. Dodamo
drugu količinu žumanjaka (2), zatim vodu i na kraju maslac u 3 dijela. Ostavite smjesu da se diže 15 sati na toplom mjestu daleko od propuha na sobnoj temperaturi.
Panetone: Prvo tijesto s brašnom na 2. brzini tucite kukom dok se gluten dobro ne sjedini. Pomiješajte šećer s medom sa žumanjcima i vanilijom. Procijedite i dodajte smjesu u mikser. Zatim dodajte maslac i sol i na kraju zajedno kestene i čokoladu. Oblikovati i prebaciti u maslacem namazan oblik za panettone. Ostavite smjesu da se diže oko 5-7 sati na toplom mjestu daleko od propuha na sobnoj temperaturi.
Mješavina za premazivanje: Krilcem mikserom homogeniziramo sve sastojke.
Smjesu za premazivanje u tankom sloju pospite po površini tijesta i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C 45′.
časopis za masline.gr