Koje orašaste plodove treba uvrstiti u dnevni jelovnik i one koje treba izbjegavati

Za one koji preferiraju zdrav način života i zdravu prehranu, orašasti plodovi izvrstan su izbor za međuobrok. No, valja napomenuti da nisu svi jednako korisni te stoga morate znati koje orašaste plodove možete konzumirati u velikim količinama, a koje je najbolje ograničiti.

Nutricionisti iznenađujuće: Cezar salata izuzetno štetna

Pinjoli

Pinjoli su vrlo korisni, ali imaju jedan nedostatak. Pri dužem konzumiranju u ustima može ostati neugodan okus metala i pijeska. Neki ljudi to doživljavaju nekoliko sati, a drugi mjesecima. Osim toga, strogo su zabranjeni osobama koje pate od alergija.

Lješnjaci

Lješnjaci su vrlo korisni jer sadrže vitamine B i A. Osim toga, ovi orašasti plodovi sadrže dijetalna vlakna koja pomažu povećati razinu dobrog kolesterola i smanjiti razinu lošeg kolesterola. Lješnjaci su vrlo ukusni i mogu se dodavati raznim jelima. Divni su u kombinaciji s mliječnom čokoladom.

Brazilski orah

Ovi jestivi orašasti plodovi vrlo su popularni i cijenjeni zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti. Sadrže puno ugljikohidrata, proteina i zdravih masti. Stabla brazilskog oraha neka su od najviših u Amazoni i svaki plod veličine kokosa sadrži do 24 sjemenke – brazilski orah. Ovo je vrlo zdrava namirnica koja se može koristiti kao doručak. Osim toga, ovi orašasti plodovi mogu zamijeniti parmezan pri kuhanju raznih jela.

Kako se riješiti kemikalija u voću i povrću

Žir

Malo ljudi zna da je žir dobar za konzumaciju. Unatoč činjenici da je njihova priprema prilično teška i dugotrajna, okus se ipak isplati. Prvo je potrebno oguliti orah od ljuske, a zatim ga potopiti u vodu nekoliko sati kako bi se uklonili gorki i otrovni tanini. Žir postaje jestiv nakon što poprimi smeđu boju. Sadrže puno bjelančevina, masti, kao i hranjivih tvari poput vitamina C, fosfora i kalcija. Pomažu u ravnoteži razine šećera u krvi i imaju mnoge druge prednosti. Žir je široko rasprostranjen, lako se skladišti, a pravilno osušen može trajati i nekoliko godina. Po želji možete pripremiti brašno od žira od kojeg zatim možete napraviti kekse ili kruh koji će biti finog okusa.

Orasi

Orašasti plodovi se mogu jesti i zasebno i kao dio raznih jela. Pune su vitamina E i zdravih masti. Pomažu u jačanju srčanog mišića. Studije pokazuju da redovita konzumacija oraha pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara. Orasi pomažu u sprječavanju depresije jer sadrže omega-3 ulja koja pomažu povećati razinu serotonina u mozgu. Sadrže veliku količinu antioksidansa, daleko više nego bilo koji drugi orašasti plodovi. Antioksidansi pomažu u održavanju dobrog zdravlja, kao iu borbi protiv bolesti srca, raka i učinaka preranog starenja. Orasi pomažu u očuvanju zdravlja na staničnoj razini, a iako su kalorični, imaju i mnoge druge dobrobiti pa ih se preporučuje dodavati u salate. Osim toga, možete ih učiniti dijelom zdravog doručka tako da ih dodate bananama za zobene pahuljice.

Znanstvenici su otkrili univerzalno sredstvo za borbu protiv raka

Pistacija orasi

Ljudi jedu pistacije od pamtivijeka i to s dobrim razlogom jer sadrže mnoge korisne hranjive tvari. Bogate su vlaknima i proteinima. Osim toga, pistacije sadrže puno kalija, puno više nego u bananama. Pomažu u kontroli razine kolesterola i šećera u krvi. Dodavanje pistacija u prehranu pomaže u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Prema studijama, pistacije utječu na težinu. Jedna porcija ima samo 160 kalorija. Zato su ovi orašasti plodovi savršeni kao međuobrok.

Američki orah (Pecan)

Pecans je još jedna vrsta orašastih plodova koja je vrlo podcijenjena. Uglavnom se koristi za izradu pita. Unatoč tome što ovo nije baš zdrava slastica. U sastavu ovih orašastih plodova ima mnogo korisnih nutrijenata. Pecan orah sadrži antioksidanse koji štite srce i zdrave masnoće koje snižavaju loš kolesterol. Studije pokazuju da pomažu u kontroli tjelesne težine i sadrže vitamin E, koji pomaže u sprječavanju degeneracije motornih neurona uzrokovane starenjem. Osim toga, orašasti plodovi pomažu u zaštiti tijela od oštećenja stanica i nastanka degenerativnih bolesti. Dodavanje oraha u redovitu prehranu za muškarce vrlo je važno jer sadrže beta-sitosterol, koji ne samo da pomaže u snižavanju kolesterola, već ima i važnu ulogu u održavanju zdravlja prostate.

Kesteni

Kestene najviše povezujemo sa zimom i blagdanima, no možete ih jesti tijekom cijele godine. Za razliku od ostalih orašastih plodova, oni sadrže vrlo malo masti i kalorija. Nemaju kolesterola, ali puno bjelančevina, dijetalnih vlakana, vitamina E. No treba napomenuti da se kesteni brzo kvare pa ih treba čuvati u hladnjaku. Mogu se poslužiti uz rižu i tjesteninu. Osim toga, od kestena se mogu napraviti mnoga ukusna jela, na primjer, pita ili ravioli.

Toksikolozi upozoravaju: Ljepljivo voće i povrće zatrovano je…

bademi

Jedan su od najpopularnijih orašastih plodova, što i ne čudi. Ne samo da su ukusni, već i zdravi. Bademi imaju sposobnost kontrolirati težinu i smanjiti rizik od dijabetesa. Osim toga, preporučuje se da ga konzumiraju i oni koji izbjegavaju konzumaciju mliječnih proizvoda. Međutim, za uzgoj stabla badema potrebno je puno vode, što uzrokuje veliku štetu okolišu.

Kašu

Indijski oraščići su vrlo popularni orašasti plodovi koji su bogati proteinima, vlaknima i mnogim drugim korisnim tvarima. Međutim, treba napomenuti da skupljanje ovih orašastih plodova oduzima dosta vremena. Ovi orasi imaju nekoliko slojeva koje je potrebno očistiti. Ovi slojevi su vrlo otrovni i uzrokuju ozbiljnu štetu tijelu.

makadamija

Makadamija orasi su vrlo ukusni, ali nisu tako zdravi kao što se na prvi pogled čini. Jedna porcija ovih orašastih plodova sadrži gotovo 1000 kalorija. Budući da su vrlo ukusne, možete, a da to ne primijetite, pojesti pola dnevnog unosa kalorija. Osim toga, jedna porcija sadrži 102 grama masti, što je puno više nego što je čovjeku potrebno.

Pažnja! Pijenje previše vode može vam učiniti nešto užasno

Divlji kesteni

Postoje jestivi kesteni koji se preporučuju za svakodnevnu prehranu ljudi. No, postoje i divlji kestenovi koji su potpuno nejestivi. Obje vrste izgledaju slično. Oni su smeđi i imaju svijetlosmeđu mrlju, ali divlji kesten je apsolutno gladak. Svi dijelovi divljeg kestena sadrže toksin koji uzrokuje povraćanje, au velikim količinama paralizu. Neki kažu da je iz divljeg kestena moguće oslobađanje otrovnih tvari, no u svakom slučaju nije preporučljivo jesti ga.

kikiriki

Kikiriki se često koristi kao međuobrok. Ovi orašasti plodovi sadrže vitamine i hranjive tvari. Međutim, jedna porcija kikirikija dnevni je unos kalorija za odraslu osobu. Osim toga, kikiriki proizvodi aflatoksine koji zamagljuju vid. Također povećavaju rizik od raka jetre. Kod konzumiranja ovih orašastih plodova treba biti oprezan.

gorki badem

Ovi orašasti plodovi mogu biti kobni za ljude. Gorki bademi su zapravo koštice marelice. Sadrže otrov cijanid, kao i cenelinsku kiselinu, koja zagrijavanjem nestaje. Gorki bademi mogu izazvati mučninu i vrtoglavicu ako se konzumiraju. /zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki