Bijeli, crveni ili zeleni: Kod kojih bolesti pomažu različite vrste čajeva?

Bijeli čaj treba kuhati na temperaturi ne višoj od 80°C kako bi se sačuvale hranjive tvari. Sadrži vitamine A, B, C, E, P, kao i antioksidanse katehine i aminokiseline. Infuzija bijelog čaja vrlo je korisna za dijabetes jer normalizira razinu šećera i kolesterola u krvi.

Piće također ima antibakterijska svojstva, zbog čega je indicirano za prevenciju prehlade, ARVI, kardiovaskularnih bolesti i onkologije. Također, izvarak bijelog čaja ima blagotvoran učinak na vid i kožu.

Žuti čaj kuhajte na temperaturi od 60-80 °C. Sam soj je prirodni antidepresiv. Sadrži vitamine B1, B2 i C, te hemoglobin, kofein, polifenole i teain. Infuzija žutog čaja sprječava razvoj karijesa, normalizira rad endokrinog sustava, stabilizira hormonsku razinu, poboljšava pamćenje i pažnju, uklanja glavobolju. Osobito žuti čaj pomaže u zacjeljivanju rana i opeklina.

Više: Stomatolog: Ovo je najbolji čaj za zube

Ovaj proizvod je izvrstan u borbi protiv kolesterola, pa je pogodan za oboljele od dijabetesa tipa II. Zahvaljujući prisutnosti L-teanina, zeleni čaj potiče proizvodnju dopamina (hormona radosti). Polifenoli u zelenom čaju aktivno se bore protiv stanica raka, sprječavajući pojavu bolesti.

Zeleni čaj sadrži vitamine C, P, B, K, PP. Također, infuzija zelenog čaja pomaže u usporavanju procesa starenja, posebice razvoja Alzheimerovog i Parkinsonovog sindroma.

Opširnije: Jojen ili gyosum – čaj od ove biljke nezaobilazan je zimi

Crveni afrički rooibos čaj (rooibos) vrlo je bogat vitaminom C pa ima slatko-kiseli okus. Za razliku od drugih sorti, crveni čaj praktički nema kofeina, a niska je i razina tanina. Istovremeno, napitak se mnogo učinkovitije od zelenog čaja bori protiv procesa starenja, a također smiruje živčani sustav i smanjuje svrbež uzrokovan alergijama.

Crveni čaj podiže raspoloženje, poboljšava koncentraciju i pomaže kod poremećaja sna.

Ovaj proizvod sadrži puno željeza, što je korisno za anemiju. Sadrži i fenokarboksilne kiseline, flavonoide, kao i kalij, natrij, cink, fluor, bakar, natrij i druge minerale. Oksalna kiselina sprječava nastanak bubrežnih kamenaca.

Više: 7 osvježavajućih napitaka koji zamjenjuju kavu

Crni čaj sadrži vitamine K i B, kao i A, C, PP, R. Potonji ima vrlo blagotvoran učinak na rad kardiovaskularnog sustava. Visoka koncentracija alkaloida ima tonički učinak usporediv s onim kave. Komponente crnog čaja također uključuju aminokiseline, pigmente, eterična ulja, tanine (katehini, polifenoli, tanin). Istodobno, proizvod je vrijedan zbog prisutnosti proteina, kalcija, fosfora, magnezija, fluora, kalija, natrija i drugih elemenata u tragovima.

Crni čaj normalizira rad srca, povećava vitalnost, održava dobro raspoloženje.

Crni čaj popravlja raspoloženje zbog prisutnosti sertonina (hormona sreće i veselja). No, napitak je bolje ne piti na prazan želudac, kako ne biste izazvali grčeve u želucu i kolike.

Izvor: 5-TV

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki