3 božićne biljke koje stvaraju prazničnu atmosferu

Nisu samo jelka i božićne lampice. Nisu samo “kuglice” i ukrasi. Božićnom duhu doprinose i biljke koje svojim cvjetovima, lišćem i plodovima vašem prostoru mogu dati note prirodnosti i podići raspoloženje zimi.

Ovo su tri biljke koje više od bilo koje druge “pristaju” uz današnju klimu:

1. Aleksandrijska, Euphorbia pulcherrima

Euphorbia elegancija obitelji Euphorbiaceae

Alexandrino, ili Betlehemska zvijezda ili Božićna zvijezda, bez sumnje je must have prosinca. Njegovo pojavljivanje u rasadnicima označava početak blagdanske sezone. To je egzotična višegodišnja biljka, porijeklom iz tropskih šuma Meksika. Njegova visina kreće se od 15 centimetara i može premašiti jedan metar pod pravim uvjetima. Svoju dojmljivu crvenu boju duguje pricvjetnim listovima baršunastih listova u čijim pazušcima rastu mali žuti cvjetići. U trgovini ćete naći sorte s bijelim, ružičastim ili krem ​​lišćem.

GettyImages

Kako se brinuti o tome:

• Aleksandrinu, zbog intenzivne boje lišća, treba dovoljno, ali ne i izravnog sunčevog svjetla. Previše sjenoviti položaji uzrokovat će gubitak živosti i živosti boja.

• Postavite ga dalje od propuha. Pazite da ga ne stavljate blizu zaleđenih prozora jer će početi opadati lišće.

• Kada ga konačno smjestite u svoj dom, pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer ćete inače vidjeti kako mu se skupljaju listovi.

• Budite posebno oprezni s njegovim zalijevanjem. Kao i većina sobnih biljaka, potrebno joj je promatranje. Zalijevajte samo kada je tlo u posudi suho. Ako ga imate u loncu, ne zaboravite ga izvaditi, zaliti i ostaviti da se dobro osuši. Inače, prekomjerna vlaga može stvoriti trulež u korijenu.

Dodatni savjet: Nakon mrazeva možete ga držati kao biljku na otvorenom. Ako imate vrt, posadite je u polusjenu zaštićenu od vjetrova kako bi se razvila u stablo.

Božićni kaktus

Schulembergera sp. iz obitelji Cactaceae

Božićni kaktus ili Epiphyllum još je jedna klasična biljka za vaš božićni ukras koja će vam podići raspoloženje svojim razigranim stilom i impresivnim cvjetovima. Dolazi iz Brazila, gdje raste na deblima tropskih šuma bez negativnog utjecaja na njihov rast. U Grčkoj je također poznat kao “strpljivost”. Pripada obitelji sukulenata, a ime je dobila po francuskom kolekcionaru biljaka Frédéricu Schlumbergeru. Za razliku od drugih kaktusa, nema trnje.

GettyImages

Izbojci su mu plosnati, nazubljeni i kožasti. Njegovi prekrasni cjevasti cvjetovi formiraju se na zadnjem vegetativnom dijelu i dolaze u raznim bojama. Svečane nijanse narančaste i crvene su upečatljive. Obilno cvjetanje koje pokazuje za Božić čini je vrlo popularnom biljkom u ovo doba godine. U posljednje vrijeme postoje sorte sa snježno bijelim cvjetovima. Dok mu stabljike i cvjetovi vise, postavite ga na visoko mjesto kako biste ostavili veći dojam.

Kako se brinuti o tome:

• Stavite ga na toplo sunčano mjesto.

• Odaberite lonac koji odgovara njegovoj veličini, a ne veći.

• Nakon postavljanja u konačan položaj nemojte ga više pomicati tijekom cvatnje. Inače može izgubiti pupoljke.

• Voli vlažnu okolinu, posebno u razdoblju cvatnje, ali ne i višak vode.

• Nakon cvatnje smanjite zalijevanje kako bi se zemlja dobro osušila prije ponovnog zalijevanja.

• Kako biste poboljšali cvjetanje, jednom mjesečno trebat ćete dodati tekuće gnojivo za sukulente.

• Kada ga kupujete, odaberite biljke s obilnim pupoljcima kako biste uživali u uzastopnom cvatu.

Dodatni savjet: To je biljka koja se lako razmnožava. Ljeti odrežite zdrave izdanke od oko 10 cm, ostavite ih da se dobro osuše, pa posadite u posudu s odgovarajućom zemljom za kaktus.

Ardizija

Ardisia crenata iz obitelji Primulaceae

Ardisia ili “božićna bobica” ultimativna je laka biljka za blagdansku sezonu. U slučaju da vam je dosadila klasična jelka, Ardisia ju dostojno zamjenjuje. To je spororastuća suptropska biljka sa sjajnim, valovitim tamnozelenim lišćem. Grimizni sferni plodovi koji se pojavljuju tijekom Božića dugo ostaju na biljci, povećavajući njezinu ukrasnu vrijednost. Ako odaberete bijele nijanse za svoj ukras, ne brinite, postoji sorta s bijelo-krem plodovima.

Kako se brinuti o tome:

• Ardisiju stavite na svijetlo mjesto, izbjegavajući vruće ili hladno strujanje.

• Pobrinite se da njezino tlo dobro drenira i ostane stalno vlažno.

• U proljeće i ljeto pospješite joj cvatnju tekućim gnojivom bogatim kalijem svakih petnaest dana.

Dodatni savjet: Otporna je biljka i bez problema će rasti u vašem vrtu. Ne voli hladnoću pa ju je bolje držati u posudi kako bi je u slučaju mraza premjestili na toplo mjesto.

Postavite božićne biljke na ulaz u svoju kuću ili unutar kuće, na mjesta koja želite istaknuti. Ukrasite svoj božićni stol naizmjenično biljkama, svijećama i svjetlima, dajući više boje, živosti i sjaja.

Kada blagdanska sezona završi, biljke koje smo predložili bit će tu da vas podsjećaju da je život jedno neprekidno slavlje.

novinovac.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki