Zašto je Francuzu koji je sastavio Eiffelov toranj od 700 tisuća šibica uskraćen rekord: ovako završava priča

Richard Pleau, zaposlenik jedne od općina u Francuskoj, proveo je osam godina stvarajući repliku Eiffelovog tornja od 706.900 šibica.

Započevši svoj projekt u prosincu 2015., dovršio ga je u prosincu 2023., na stotu obljetnicu smrti Gustavea Eiffela, dizajnera izvorne strukture.

Visina tornja koji je izradio Plo bila je 7,19 metara, što je 67 cm više od dosadašnjeg Guinnessovog rekorda.

Ploov san od djetinjstva bio je postaviti Guinnessov rekord, ali njegova je prijava odbijena bez razmatranja samog projekta. Prema povjerenstvu, njegova je kreacija napravljena korištenjem “pogrešnih” šibica.

Ispostavilo se da je “građevinski materijal” morao zadovoljiti nekoliko kriterija odjednom – popisi su se morali prodavati u redovnoj trgovini, ne imati zapaljivi sumporni vrh i ne smiju biti izmijenjeni do neprepoznatljivosti (rezani, rastavljeni ili deformirani).

Šibice
Fotografija: © Belnovosti

Kako je rekao Plo, kulu je počeo graditi od običnih šibica koje su kupljene u supermarketu. Međutim, postupak ručnog uklanjanja crvenih sumpornih vrhova sa svake šibice bio je vrlo naporan.

Zbog toga je odlučio stupiti u kontakt s glavnim francuskim proizvođačem šibica i dogovorio kupnju serije šibica koje još nisu bile obložene sumpornim glavama. Kao rezultat toga dobio je kutije drvenih šibica ukupne težine 15 kg.

Plo je objavio oštru objavu na društvenim mrežama u kojoj je opisao svoje “veliko razočarenje”.

Predstavnici Guinnessove knjige reagirali su na objavu i izjavili da su nakon proučavanja ovog slučaja došli do zaključka da su pravila prestroga.

Mark McKinley, direktor Central Records Servicea, kasnije je potvrdio da je Ploov rekord priznat i čestitao mu “što mu je Guinnessova knjiga rekorda dodijelila titulu”.

Ranije smo vam rekli zašto ne možete pročitati najmanju knjigu na svijetu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki