Psihologinja Daria Zakharova rekla je kako pravilno odgajati dijete

Pitanje koje si postavljaju mnogi roditelji.

Daria Zakharova, razvojni psiholog, psihosomatski terapeut, magistar socijalne psihologije, dekan Fakulteta dječje psihologije na Institutu za psihologiju SARGI, rekla je kako pravilno odgajati dijete.

Ako postavite pitanje: “Kakvo biste željeli da vaše dijete bude u budućnosti?”, većina će najvjerojatnije odgovoriti: sretna, aktivna, neovisna, svrhovita, odgovorna osoba koja je sposobna uzeti u obzir mišljenja druge i pritom ne zaboravi na sebe!

Pogledajmo što uvodno obrazovanje i razvoj djeteta najviše pridonosi upravo takvom portretu u budućnosti.

Dijete dolazi na ovaj svijet i fizički vrlo nalikuje odrasloj osobi, samo u manjoj kopiji. Oči, ruke, prsti, vrat – sve to imaju i djeca i odrasli. Međutim, što vidimo ako pogledamo djetetov mozak? Je li to manja verzija mozga odrasle osobe?

ruke
Fotografija: Pixabay

Ne, štoviše, razvoj mozga (osobito onih njegovih dijelova koji su odgovorni za sve gore navedene osobine djeteta) ne ovisi samo o fizičkom rastu, već io uvjetima u kojima se dijete razvija.

Pod riječju odgoj krije se riječ PREHRANA, a za skladan razvoj potrebna je tjelesna, psihička i emocionalna prehrana. Tjelesni razvoj zahtijeva uravnoteženu prehranu, mentalni razvoj zahtijeva intelektualnu hranu, ali što je potrebno za PRAVILNU emocionalnu prehranu?

Ovaj članak navodi pet glavnih čimbenika koji su važni za emocionalni razvoj djeteta.

Briga. Djetetu je potrebna njega, poput zraka i hrane. Nježni zagrljaji, nježan glas, topao pogled – sve to djetetu daje osjećaj da je voljeno i značajno. Na hormonalnoj razini mozak se “okupa” oksitocinom (hormonom ljubavi) koji utječe na plastičnost i fleksibilnost mozga.

Suze. Da, da, važno je i potrebno da dijete plače, ali uz jedan uvjet: suze treba utješiti i pomoći djetetu da preživi frustraciju koju prate suze. Suze su prirodno sredstvo za ublažavanje bolova, a također pomažu djetetu da razvije prilagodljivost i otpornost na činjenicu da stvari ne idu uvijek onako kako žele.

Riječ “ne”. Za emocionalnu prehranu dijete treba čuti i doživjeti zabrane. “Nježno, ali čvrsto” rečenica je koju prenosim roditeljima u vezi s postavljanjem granica. I ovaj faktor je usko isprepleten sa suzama, koje su važne za utjehu, ali ne i za poništavanje vaše roditeljske odluke.

Pomozite. Roditelji su ponekad zbunjeni gdje pomoći svom djetetu i gdje mu se isplati dati priliku da živi svoje iskustvo i uči na greškama. Kada dijete stekne određenu vještinu (držanje žlice, vezanje vezica, izrada domaće zadaće), preporučujemo da ne prekidate pomoć naglo.

Neka dijete osjeti roditeljsku podršku i poruku: „Tu sam, u blizini sam i spreman sam pomoći! Podržat ću te i vjerujem da ti to možeš!” Isprobajte ovo na sebi: kako biste se osjećali da od svojih najmilijih osjećate bezuvjetnu podršku i vjeru u sebe?

Osjećate li kako vam se snaga umnožava i želja da istražujete sve više i više novih strana ovoga svijeta?

Posvajanje. Svako dijete dolazi na ovaj svijet s jedinstvenim skupom kvaliteta, od kojih se neke roditeljima mogu svidjeti, ali druge nikako. Važno je dijete gledati ne kroz prizmu svojih očekivanja i ambicija, već ga upoznati.

Što voli, što ga zanima, koje su sklonosti i karakteristike te osobe? Takvo poznavanje i prihvaćanje djeteta omogućit će mu da se iskaže kao jedinstvena jedinka.

Ispravno odgajati znači stvarati uvjete za razvoj. Kada dijete osjeća da je poznato i prihvaćeno, kada mu se daje prostor za različite emocije (i ne one najugodnije), tada se sve strukture mozga fleksibilno razvijaju, au budućnosti će takva ulaganja rezultirati poštovanjem sebe, drugih. i za svijet u cjelini.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki