Funkcionalna dispepsija – želučane tegobe bez vidljivog razloga

Funkcionalna dispepsija je izraz za simptome koji se ponavljaju uznemiren želudac, koji nema očitog uzroka i uobičajeni je benigni gastrointestinalni poremećaj. Funkcionalnu dispepsiju nije lako dijagnosticirati jer je prezentacija ovog poremećaja slična drugim stanjima.

Funkcionalna dispepsija definirana je prisutnošću 1 ili više sljedećih simptoma: epigastrična bol (odmah ispod rebara u gornjem dijelu trbuha) ili peckanje; rani osjećaj sitosti; i postprandijalna (koja se pojavljuje nakon obroka) punoća u odsutnosti strukturalne bolesti (može se vidjeti na slikovnim studijama i endoskopiji). Glavno liječenje funkcionalne dispepsije je upravljanje simptomimajer ovaj poremećaj može biti relapsirajući (ponovno javljanje) i remitentni.

Funkcionalna dispepsija jedna je od najčešćih funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja i pogađa više od 20% populacije. Tri podtipa funkcionalne dispepsije su – epigastrični bolni sindrom, postprandijalni distres sindrom i preklapanje između ta dva (epigastrični bolni sindrom i postprandijalni distres sindrom).

Potrebno je provesti ispitivanje i liječenje Helicobacter pylori (H pylori) mlađi od 60 godina. Daljnje liječenje uključuje upravljanje simptomima inhibitorima protonske pumpe (PPI), antagonistima H2 receptora (H2RA), prokineticima (lijekovi koji normaliziraju ili pospješuju i ubrzavaju rad crijeva) i antidepresivima. Simptomi kao što su gubitak težine, disfagija ili povraćanje zahtijevaju endoskopska procjena stanja.

Etiologija (znanost o uzrocima bolesti) funkcionalne dispepsije je vjerojatno multifaktorski; međutim, točan uzrok stanja nije jasan. Utvrđeno je da je nekoliko čimbenika rizika povezano s razvojem poremećaja. Iako točan mehanizam nije dobro shvaćen, patofiziologija funkcionalne dispepsije je složena. Smatra se da nekoliko različitih mehanizama doprinosi pojavi svake podvrste poremećaja. Obično se funkcionalna dispepsija pripisuje poremećajima u fiziološkim čimbenicima želuca, koji se dijele na makroskopske i mikroskopske mehanizme.

Makroskopski mehanizmi uključuju:

  • Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB);
  • Odgođeno pražnjenje želuca, brzo pražnjenje želuca, abnormalni želučani ritmovi i antralni hipomotilitet (želudac se ne može normalno kontrahirati i progurati hranu);
  • Visceralna preosjetljivost i promjene u živčanom sustavu.

Mikroskopski mehanizmi uključuju:

  • Poremećena barijerna funkcija sluznice;
  • Gastroduodenalna upala;
  • Promijenjen crijevni mikrobiom i infekcija s Helicobacter pylori.

Dodatni mehanizmi za nastanak funkcionalne dispepsije uključuju vanjske čimbenike iz okoline kao što su infekcije koje uzrokuju upalu; i izloženost alergenima; kao i stres ili tjeskoba.

Reference:
1. Enck P, Azpiroz F, Boeckxstaens G, Elsenbruch S, Feinle-Bisset C, Holtmann G, Lackner JM, Ronkainen J, Schemann M, Stengel A, Tack J, Zipfel S, Talley NJ. Funkcionalna dispepsija
2. Tomita T, Oshima T, Miwa H. Novi pristupi dijagnostici i liječenju funkcionalne dispepsije
3. Park SY, Acosta A, Camilleri M, Burton D, Harmsen WS, Fox J, Szarka LA. Disfunkcija želučane motorike u bolesnika s funkcionalnim gastroduodenalnim simptomima

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki