Mi smo ono što jedemo: Manje masti za zdraviji život

U uvjetima naše ubrzane svakodnevice, zdrava prehrana svakim danom postaje sve aktualniji problem. Zabrinutost društva za hranu koju konzumira sve više raste.

Sastojke hrane i pića sada često nadziru potrošači i većina ljudi radije objeduje u restoranima koji svojim posjetiteljima nude čistu i zdravu hranu.

Dr. Birol Saigu sa Sveučilišta Baykoz tvrdi da ljudi tijekom života jedu najmanje 70.000 puta, što znači da unesu otprilike 25-30 tona hrane.

Zašto kiseli krastavac pomaže kod mamurluka?

“Unos hrane nije samo jednostavna dnevna funkcija, već bitan dio ljudskog zdravlja i sreće”, objašnjava Saig, koji kaže da uljarice igraju vitalnu ulogu u našoj prehrani.

Budući da svi živi organizmi trebaju energiju za preživljavanje, mast je hranjiva tvar koja daje najviše energije s 9 kilokalorija po gramu.

Treba koristiti biljna ulja

Saig naglašava da bi za zdravu prehranu 30% dnevnog energetskog unosa trebalo dolaziti iz masti. Masti podržavaju tjelesne funkcije kada se konzumiraju u preporučenim količinama. Za pravilnu prehranu potrebno je unositi preporučene količine masti i održavati tu ravnotežu.

U tu svrhu crvenom mesu i mesnim prerađevinama sa zasićenim masnoćama, punomasnom mlijeku i mliječnim proizvodima treba posvetiti manje mjesta u prehrani, a pretežito koristiti voćna i biljna ulja.

Keto dijeta liječi neplodnost, autizam, parkinsonovu bolest

U prehrani je potrebno smanjiti količinu zasićenih masti, a ravnomjerno povećati količinu nezasićenih masti.

Količina se ne smije prekoračiti

Osim toga, Saig tvrdi da su sjemenke uljarica (orasi, pinjoli, sjemenke bundeve, bademi, pistacije, sjemenke sezama, kikiriki, sjemenke suncokreta) bogate vitaminima B skupine, mineralima, uljem i proteinima, što sugerira da treba razmisliti o konzumaciji ovih namirnica zbog njihov veći sadržaj masti u usporedbi s drugom hranom.

Ističe da je unos šake ovih namirnica dnevno neophodan za očuvanje zdravlja.

Saig navodi da postoje mnoge dobrobiti masne hrane, navodeći neke od njih:

Hrana biljnog podrijetla ne sadrži kolesterol, koji se nalazi samo u hrani životinjskog podrijetla. Nema ga ni u uljaricama kao što su orasi, lješnjaci, bademi i kikiriki.

Recept sa smokvama obnovit će vam cijeli organizam

U biljnim uljima vodeće mjesto zauzimaju maslinovo, suncokretovo, sezamovo, pamučno, orahovo, lješnjakovo, kikiriki, sojino i kukuruzno ulje.

Povećanje omega (n-3) masnih kiselina u prehrani pomaže u prevenciji koronarne bolesti srca. Ove masne kiseline moraju se unositi hranom. Linolna kiselina (n-6) nalazi se u suncokretovom ulju, kukuruznom ulju, sojinom ulju i ulju od kikirikija.

Linolenska kiselina (n-3) nalazi se u zelenom lisnatom povrću, sojinom ulju, orahovom ulju, masnoj morskoj ribi i plodovima mora. Dok se n-3 masne kiseline EPA i DHA, s druge strane, nalaze u vodenim proizvodima i majčinom mlijeku. Također su neophodni za razvoj mrežnice i mozga.

Uljarice su bogate vitaminima B skupine topivim u vodi tiaminom (B1), riboflavinom (B2), niacinom i folnom kiselinom, kao i vitaminom E, jednim od vitamina topivih u mastima.

Hemiceluloza je djelomično topljiva pulpa. Smanjuje tlak unutar debelog crijeva, povećava volumen stolice i pomaže u regulaciji glukoze u krvi i smanjenju kolesterola u serumu.

Namirnice s najvećim udjelom celuloze su mahunarke, zatim uljarice (bademi, orasi, kikiriki), mekinje od cjelovitih žitarica, povrće i voće. Količina celuloze u dnevnoj prehrani trebala bi biti 25-30 grama.

Smokve pomažu trudnicama i osobama s hipertenzijom

Dijetalne kaše su glavni sastojak dijetetskih proizvoda u smislu stvaranja osjećaja sitosti.

Plodovi s tvrdom ljuskom (orasi, lješnjaci, bademi) bogati su celulozom koja je neophodna za funkcioniranje probavnog sustava.

Omekšavaju stolicu izvlačeći vodu i sprječavajući zatvor.

Zbog sadržaja topivih vlakana pozitivno utječu na zdravlje u smislu regulacije šećera u krvi, snižavanja razine kolesterola i zaštite od kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin E, koji se u velikim količinama nalazi u plodu s tvrdom ljuskom, djeluje kao zamka za slobodne radikale u staničnoj membrani kroz antioksidativni učinak i sprječava oksidaciju nezasićenih masnoća koje su vitalne za integritet stanica.

Ovaj zaštitni učinak, koji je neophodan za zdravlje svih stanica, također pomaže u sprječavanju mnogih bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Ove namirnice mogu se koristiti u prehrani kao alternativa namirnicama kao što su meso i jaja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti zbog visokog energetskog sadržaja, ali i odsutnosti kolesterola.

Kalij, kalcij i magnezij važni su minerali za kontrolu krvnog tlaka.

Zbog visokog sadržaja kalija i magnezija, ali niskog sadržaja natrija u uljaricama, preporučeni dnevni unos može biti učinkovit u kontroli krvnog tlaka.

U međuvremenu, hipertenzivni pacijenti bi trebali konzumirati nezasoljene uljarice. /zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki