Stomatolog Timur Basyrov ispričao je kako hormonalne promjene utječu na moguće probleme sa zubima kod žena u različitim razdobljima života

Ljudsko tijelo je jedinstveni sustav čiji je veći dio reguliran hormonima.

Stomatolog Timur Basyrov ispričao je kako hormonalne promjene utječu na moguće probleme sa zubima kod žena u različitim razdobljima života.

Unatoč snažnom imunološkom sustavu, žene su zbog hormonalnih promjena osjetljivije na oralne bolesti povezane s osjetljivošću i desnima.

Utjecaj hormonalnih razina na stanje zuba. Veliki oralni problemi uzrokovani hormonima

Hormonalne promjene kod žena mogu dovesti do raznih problema sa zubima. Razina estrogena utječe na protok krvi i upalu u desnima.

zubi
Fotografija: Pixabay

Postoji rizik od upale desni, što može dovesti do parodontitisa i oštećenja tkiva koje podupire zube.

Osim toga, hormonalne promjene u nekim slučajevima smanjuju proizvodnju sline ili mijenjaju njezin sastav, uzrokujući suha usta. Tako se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj karijesa i naslaga zubnog kamenca, a potom i do bolesti desni.

Povećana kiselost u tijelu, povezana s hormonalnim promjenama, može povećati rizik od razvoja dentalne erozije – caklina je jako istanjena i uništena. Ovaj proces prati povećana osjetljivost zuba.

Hormonske razine mogu utjecati ne samo na usnu šupljinu, već i na koštani sustav tijela. S početkom menopauze kod žena se smanjuje razina spolnih hormona estrogena, kosti postaju manje gustoće i javlja se osteoporoza.

Glavni stomatološki problemi kod žena u različitim razdobljima života

S hormonskog gledišta, život žene se može podijeliti u sljedeće faze: pubertet (pubertet), trudnoća i menopauza. Razgovarajmo više o njima.

Pubertet

Kada djevojčica uđe u pubertet, njeno tijelo se prvi put susreće sa snažnim valom progesterona i estrogena – ženskih spolnih hormona. Tijekom tog vremena povećava se protok krvi, što mijenja način na koji vaše desni reagiraju na naslage na zubima.

Stoga je moguće oticanje, bol i krvarenje desni tijekom pranja zubi. U tom razdoblju važno je ne zanemariti oralnu njegu, a po potrebi i češće posjećivati ​​stomatologa.

Trudnoća i dojenje

Kada se u tijelu žene razvija novi život, hormon progesteron se povećava, što može pogoršati stanje zuba. Stoga se povećava rizik od upale i bolesti desni.

Tijekom trudnoće žene bi trebale posjećivati ​​dentalnog higijeničara i parodontologa radi konzultacija i praćenja stanja više od dva puta godišnje.

Za zdravlje zuba indicirana je potpuna, uravnotežena prehrana, stoga je važno da se buduće majke dobro hrane ne samo za zdravlje djeteta, već i za vlastito tijelo, podržavajući njegove funkcije.

Želio bih napomenuti da danas stomatologija za liječenje trudnica ima sigurne lijekove i tehnologije koje ne štete ženi i djetetu. Moderni anestetici sigurni su za trudnicu, ali prije potrebnog liječenja bolje je konzultirati stručnjaka, uključujući i onoga koji prati trudnoću.

Tijekom trudnoće mijenja se sastav i količina ženske sline. To može dovesti do smanjenja njegovih zaštitnih svojstava. Kako biste izbjegli karijes, tijekom trudnoće morate više paziti na oralnu higijenu.

Glavni problemi sa zubima kod žena javljaju se tijekom dojenja. To su slični problemima tijekom trudnoće. S hormonskog gledišta, dojenje podržavaju četiri hormona: estrogen, progesteron, prolaktin i oksitocin.

Prva dva smanjuju zaštitna svojstva tijela. Često su majke podložne gingivitisu i parodontitisu.

Prolaktin pomaže u proizvodnji mlijeka, njegova se razina povećava odmah nakon poroda i proizvodi se nakon svakog hranjenja djeteta.

Dojilje trebaju redovito odvajati vrijeme za posjet stomatologu, a to košta češće nego inače. Jer se povećava rizik od razvoja karijesa i drugih problema sa zubima. Visokokvalitetna njega i posjet stručnjaku pomoći će u prevenciji mnogih bolesti.

Menopauza

U dobi od 40-50 godina svaka žena doživljava menopauzu. U tom razdoblju u tijelu se događaju mnoge hormonske promjene koje utječu na stanje usne šupljine.

Estrogen u krvi se smanjuje, pojavljuju se suha usta, smanjuje se imunološka obrana zubnog mesa. To može dovesti do parodontne bolesti – tkiva koje okružuju zub. Također, kod žena je poremećena mikrocirkulacija u zubnom mesu, pa postoji rizik od gingivitisa i parodontitisa.

Stoga bi žene zrele dobi trebale pravilno jesti, uključiti više hrane za jačanje kostiju, koristiti sredstva za remineralizaciju i pravovremeno se obratiti stručnjacima za pregled usne šupljine i dobiti preporuke.

Kako pratiti zdravlje zubi u različitim životnim razdobljima

Unatoč različitim razdobljima, preporuke će biti gotovo identične.

Dva puta godišnje potrebno je posjetiti stomatologa radi stručnog pregleda, te posjetiti higijeničara radi čišćenja i remineralizacije cakline. Ako se žalite na nelagodu u ustima ili krvarenje desni, bolje je ne odgađati i odmah dogovoriti sastanak sa stručnjakom i slijediti sve preporuke.

Ako planirate trudnoću, onda je vrijedno liječiti sve zube i očistiti ih u ovoj fazi.

Ali situacije su različite, a ponekad je tijekom trudnoće potrebna konzultacija sa stomatologom. U prvom tromjesečju bolje je provoditi jednostavno liječenje kako ne biste naštetili fetusu lijekovima.

U drugom tromjesečju, kada se formira placenta, koja služi kao barijera, već je moguće provesti i hitno i planirano liječenje. U trećem tromjesečju, kada je tijelo buduće majke slabo, bolje je provesti samo hitno liječenje u položaju na lijevoj strani.

Prije posjeta stomatologu svakako se trebate posavjetovati s opstetričarom-ginekologom.

Ne zaboravite na dobru kućnu higijenu. Perite zube najmanje dva puta dnevno tri do četiri minute koristeći dentalne proizvode koje je odabrao vaš stomatološki higijeničar. Koristite zubni konac, četkice i irigator.

Četkica ne može prodrijeti na sva mjesta, ali je to moguće pomoću pomoćnih interdentalnih sredstava.

Kako bismo dobili potrebne mikro- i makroelemente za zdravlje usne šupljine i cijelog organizma, važna je pravilna prehrana i unos vitamina. Za potonje vrijedi posjetiti terapeuta i testirati se kako bi liječnik mogao pravilno zatvoriti nedostatke bez štete za tijelo.

Ako osjetite bilo kakvu nelagodu u zubima ili u ustima, odmah se obratite stomatologu. I što je najvažnije, ne treba trpjeti dok ne zaboli.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki