Badnjak – običaji i tradicija

24. prosinca okupljamo se na Badnjak. Zovemo ga i Suhi Božić, Mali Božić, Kračun, Dječji Božić, Mali Božić, Nayadka.

Jedan je od najvažnijih obiteljskih blagdana, kao i dan uoči rođenja Krista. Tada prestaju četrdesetodnevni božićni postovi koji su započeli 15. studenoga. Prema nekim narodnim vjerovanjima, Majka Božja rodila je Krista na Badnjak, ali ga je objavila sutradan.

Na Badnjak se za stolom okuplja cijela obitelj. Prema običaju, uvijek se slaže oko ognjišta. Obroci moraju nužno biti posni i, prema većini uvjerenja, neparan broj. Njihov broj je: 7 – koliko dana u tjednu ili 9 – koliko traje trudnoća žene. U Bugarskoj postoje krajevi u kojima se na svečani stol stavlja 11 ili 12 jela – onoliko koliko mjeseci ima u godini. To su šljokice, kuhana pšenica, paprika, med, bučnica, ošav, vino itd. Svako jelo na stolu ima važnu simboliku za Bugare.

Obredni kruhovi su tri vrste – posvećeni Božiću, seoskim zanatima i za kolednike. Mijese se uz obrede i pjesme. Gospodarica kuće moli molitvu, a zatim se lomi pita sa srebrnom parom.

U nekim krajevima drijen se stavlja i u kruh za zdravlje. Prvo parče pita ostavlja se Bogorodici ispred kućne ikone. Vjeruje se da će najsretniji u kući biti onaj na koga padne para. Prema običaju, za vrijeme večere nitko ne smije napuštati stol. Osim toga, stol se nakon završetka ne diže, da sreća ne pobjegne. Vjeruje se da pokojnici tada dolaze jesti.

No, prije nego što se sjedne za stol, ili kako je običaj u zemlji, večera se obavezno mora okaditi. Običaj je da najstariji muškarac ili žena u kući okadi stol. Nakon toga vlasnik obilazi sve ostale prostorije i prostorije u domu. Napokon izlazi van i prolazi kroz cijelo dvorište i štalu. Prema narodnom vjerovanju, obredom kađenja iz doma se tjeraju zle i nečiste sile.

Blagdansko ozračje s Badnje večeri prelilo se i u božićnu noć. Kolednici obilaze domove i blagoslivljaju njihove vlasnike. Kućama lutaju u skupinama, uvijek idući u smjeru istoka. U svakom domu izvode pjesme za slavljenje vlasnika i blagostanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki