Zašto djeca ne bi trebala slušati svoje roditelje: objašnjava psiholog

Ovdje je važno razumjeti što i kada trebate poslušati svoje roditelje.

Često se odgoj djece odvija samo na temelju vlastitog iskustva roditelja. Ona može biti bogata, raznolika i višestruko korisna djetetu. Ili možda nije.

Dmitry Raevsky, osnivač mreže klinika za integrativnu medicinu, pedijatar, specijalist za rad s psihosomatikom i terapijskim dodirom, ispričao je zašto djeca ne bi trebala slušati svoje roditelje.

Tako često čujemo frazu: “Moja baka je odgojena na ovaj način, tvoj tata je odgojen na ovaj način. Izrasli ste u dobre ljude, što znači da ćete tako biti i odgojeni.” Ali naši se životi brzo mijenjaju.

I roditelji i djeca moraju stalno učiti nove stvari i navikavati se na nove životne uvjete. Na primjer, pojavile su se digitalne tehnologije koje nisu postojale prije 20-30 godina. Ali to ne znači da ako mi u djetinjstvu nismo imali telefon, ne bi ga trebalo imati ni dijete.

obitelj
Fotografija: Pixabay

Možete naučiti svoje dijete da ima koristi od komunikacije s digitalnim tehnologijama. Primjerice, osim igrica koje djetetu “ubijaju” vrijeme i izbacuju ga iz emocionalne stabilnosti, uzdrmavaju njegovu psihu, postoji mnogo edukativnih filmova, programa i članaka kojih nema u knjižnicama.

Pomoću Interneta možete virtualno putovati svijetom, proučavati karte itd. Pomoću upita za pretraživanje Internet se može učiniti uistinu zanimljivim i korisnim. A da biste svemu tome naučili dijete, trebate naučiti kako sami izvući korist od digitalnih tehnologija.

Druga stvar koju roditelji moraju razumjeti je da ne mogu sa sigurnošću zamisliti koje će vještine, sposobnosti i znanja biti korisne djetetu u budućnosti. Možda ni on ne zna, ali osjeća. Na primjer, odabire istu robotiku ili gradnju kuća od građevinskih setova i kockica.

Preispitujući dječje izbore i ne vjerujući im, roditelji na taj način dijete čine nepotrebnim. Ili, recimo, roditelji su daleko od glazbe ili sporta, pa prema tome neće upisati svoje dijete u takve klubove samo zato što u njihovom svijetu nema glazbe i sporta. A za dijete to može biti ne samo zanimljivo, već i korisno.

Dakle, da bi djeca slušala svoje roditelje, moraju na bilo koji način naučiti razumjeti i prihvatiti njihove želje, zainteresirati se s njima za moderne tehnologije i čitati puno knjiga. Kao što je rekao Albert Einstein: “Ako želite da vaša djeca budu pametna, čitajte im bajke, ako želite da budu još pametnija, čitajte im više bajki.”

Također sanjajte zajedno, istražujte Internet, tada će se odnosi graditi na jednakim uvjetima, na zajedničkom interesu. Ako roditelj nije zainteresiran za život i učenje, onda ni dijete neće biti zainteresirano za sve ovo. I neće slušati prazne opomene svojih roditelja, ne potkrijepljene vlastitim primjerom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki