Kako pomoći djetetu kada se roditelji rastaju

Roditelji su se odlučili razvesti. Kako će dijete preživjeti ovo teško razdoblje?

Sve ovisi o tome kakav će stav stvoriti prema situaciji, kao i prema mami i tati.

Odluka je donesena

Dakle, razvodite se i ovo je konačna odluka. Sada je važno izbjeći pogreške koje bi mogle negativno utjecati na mentalno zdravlje vašeg djeteta. Na što treba obratiti posebnu pozornost? Koje bi riječi mama i tata trebali odabrati da svom djetetu objasne razvod?

Preporučljivo je da svaki od roditelja razgovara s njim zasebno, ali riječi bi trebale biti približno iste: „Bili smo muž i žena, ali sada smo to prestali biti.

Nećemo više nositi ove vjenčane burme, nećemo živjeti zajedno u istom stanu. Ali tata će za tebe uvijek biti tata, a mama će uvijek biti mama. Voljet ćemo te i brinuti o tebi bez obzira s kim živiš.

Dijete
Fotografija: © Belnovosti

U svakom trenutku možete zatražiti da vidite nekoga od nas koji će živjeti odvojeno, a još više ga nazvati i razgovarati. Tata je spreman ići s tobom u šetnju, odvesti te na more. Istina, bez majke i ne tako često kao prije.”

Razvod rijetko prolazi glatko i bezbolno za roditelje. Češće su uvrijeđeni jedno na drugo i imaju međusobna potraživanja. Ali potpuno je nepotrebno govoriti djetetu o njima.

Ne treba stvarati negativno mišljenje o roditelju koji će živjeti odvojeno. Događa se i da otac napusti obitelj i prestane komunicirati s djetetom.

Ako mama zna da postoji velika vjerojatnost upravo takvog razvoja događaja, ne biste trebali dati djetetu uzaludne nade i obećati da će ga tata vidjeti i provesti vrijeme.

U ovom slučaju, morat ćete ga potaknuti da bude jak, objasniti mu da će on i njegova majka sigurno preživjeti ovu poteškoću i da će biti jači.

Sva djeca misle da tata napušta obitelj zbog njih. Da se nisu dovoljno dobro ponašali, pa više nisu voljeni. O ovoj točki također treba razgovarati s djetetom i uvjeriti ga da ono nije ništa krivo.

Samo pozitivan stav

Jedna od čestih grešaka prilikom razvoda jesu majčine zabrane očeve komunikacije s djetetom. Štoviše, dijete se također uči da je otac nitkov i da je samo on kriv za razvod. I definitivno nije vrijedan ljubavi djeteta. Ali dijete, pogotovo u predškolskoj dobi, ne može ne voljeti svoje roditelje.

Djeca vole svoje roditelje, čak i ako su ljuti pijanice.

Vole čak i one koji su ih napustili. Za dijete je otac dio njega samog. A ako je prisiljen ne voljeti svog oca, prisiljen je ne voljeti dio sebe.

Nemoguće je povlačiti paralele između djeteta i oca koji je napustio obitelj. Majka ljutito dobacuje rečenicu: “Isti si kao tvoj otac nitkov! Ušli ste u istu vrstu, a svi su nepošteni ljudi.” Stalnim izgovaranjem ovih fraza lako je potkopati djetetovo samopouzdanje. Njegovo samopoštovanje pati.

Jedino ispravno ponašanje roditelja jednih prema drugima je poštovanje i potpuno neosuđivanje. U razgovoru s djetetom ne smije se reći niti jedna loša riječ o drugom roditelju. A ako ga je, primjerice, uvrijedio otac, trebate ga uvjeriti da djeca nemaju pravo suditi odraslima.

Ispravno ponašanje majke je dopustiti ocu da vidi dijete. Preporučljivo je ne postavljati točno vrijeme za sastanke.

Sin ili kćer trebali bi moći nazvati oca u bilo kojem trenutku i dogovoriti sastanak, a majka ne kontrolira ovaj proces.

Ne pita kako je prošao sastanak, o čemu su razgovarali s tatom i ne treba nagovarati dijete da od drugog roditelja traži novac. Njegov odnos s ocem osobna je stvar djeteta. Ima pravo na tajnu, a mama se time ne vrijeđa.

Kada prođe vrijeme i roditelji započnu novu vezu, morat će biti posebno oprezni. Dijete je potrebno postaviti na pozitivan način i objasniti mu da novi brakovi neće utjecati na njegov odnos s roditeljem koji živi odvojeno.

Važna pravila

Dijete će biti smirenije i sigurnije ako točno zna kada će se dogoditi susret s drugim roditeljem. Posebno je važno to znati za djecu predškolske dobi, budući da ne znaju dugo čekati, taj proces im je vrlo težak.

Ne možete dijete pretvoriti u uže i vući svakoga na svoju stranu. Ne može odmah prestati voljeti jednog od svojih roditelja.

Dijete ne bi trebalo biti posrednik između oca i majke. Ako je jednom roditelju teško nazvati bivšeg supružnika, nema potrebe tražiti od djeteta da to učini.

Dijete nije prsluk u koji majka može plakati i iznositi svoja iskustva. Za ovo je bolje izabrati prijatelja. Djeca nemaju potrebu znati za razloge razvoda i međusobne pritužbe roditelja jednih na druge.

Ako osjećate da se sami ne možete nositi sa situacijom, obratite se psihologu. Pomoći će vam da riješite svoje osjećaje prema bivšem supružniku.

Roditelji, pri razvodu ne mislite prvo na sebe, već na svoje dijete. Nemojte činiti greške koje bi mogle slomiti njegovu psihu.

Sreća, ljubav i razumijevanje vašim obiteljima!

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki