Na sadnicama paprike svi će zavidjeti za samo 10 dana: susjedi će ostati bez daha na rezultat

Dobro razvijene sadnice, nakon prelaska na otvoreno tlo, lako rastu i daju izvrsnu žetvu.

Berba paprike se događa u trenutku kada sadnice izrastu dva prava lista u posudi zapremine veće od 300 ml.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i krajobrazni dizajner, govorila je o značajkama uzgoja sadnica paprike.

Nakon prve prihrane, za samo 10 dana, sadnice paprike su jednostavno neprepoznatljive – postat će jake i zdepaste.

Papar
Fotografija: © Belnovosti

Obavezno je pratiti postavljanje sadnica tako da lišće ne zasjenjuje jedno drugo. Osim pravilne njege, za zelenu boju lišća zaslužna su samo četiri elementa: dušik, željezo, sumpor i magnezij.

U prvoj fazi razvoja, sadnice zahtijevaju dušik. Ali i paprika voli magnezij.

To znači da prisutnost ova dva važna elementa za papriku treba uzeti u obzir u sastavu hranidbe. Također, papar, koji u ovoj fazi razvija korijenski sustav, zahtijeva fosfor.

Mogućnosti hranjenja

1) Gnojidba se provodi u količini od 15 grama gnojiva formule elemenata (NPK – dušik, fosfor i kalij) 20-20-20, a tome se dodaje 5 do 10 grama magnezijevog sulfata. Smjesa se otopi u 10 litara vode i zalije sadnice iz korijena.

2) Prikladna je opcija s formulom 18-18-18, koja već sadrži magnezij. Tada magnezijev sulfat neće biti potreban, a samo gnojivo treba uzeti 20 grama na 10 litara.

3) Umjesto gore napisanih opcija, kada nemate gnojivo s NPK formulom pri ruci, možete kombinirati dva druga gnojiva koja će dati sličan učinak i korist za biljku: razrijedite 15 grama amonijevog nitrata s dodatkom 5 grama magnezijevog sulfata u kantu od deset litara vode.

4) Druga opcija, koja nije baš slična gornjim opcijama, ali će također osigurati sadnicama sve potrebne elemente, je magnezijev nitrat (magnezijev nitrat). Ovo gnojivo također sadrži dušik i magnezij. Uzmite 15 do 20 grama gnojiva na kantu od deset litara.

Kada gnojiti

Presadnice paprike trebaju narasti od 5 do 6 pravih listova.

Zalijevajte umjereno tako da voda ne istječe iz drenažnih rupa, već da smoči cijeli volumen tla.

A za ljubitelje organske postoji ova opcija: “Kurnik” (gnojivo na bazi pilećeg gnoja) i lijek “Baikal-EM”. Smjesa se sastoji od 250 grama “Kurnika” na kantu vode uz dodatak 50 ml “Baikal-EM”. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji 1-2 dana. Ova infuzija se koristi za zalijevanje starijih sadnica.

Ranije smo vam rekli kako pravilno hraniti luk.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki