7 namirnica koje biste trebali jesti barem jednom tjedno

Želite li ostati mlada, zdrava, snažna i energična osoba, onda morate pažljivo planirati svoju prehranu, a u nju je obavezno barem jednom tjedno uvrstiti određene namirnice – agrume, mahunarke, jabuke, kvinoju, celer, heljda, zeleno lisnato povrće, navodi The Health Site.

7 namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoju prehranu barem jednom tjedno

Agrumi

Izvrstan su izvor važnih vitamina i antioksidansa, stoga je važno njima zasititi tijelo. Agrumi jačaju organizam, povećavaju njegova zaštitna svojstva, sprječavaju oštećenje stanica i starenje.

Mahunarke

Izvrstan su izvor proteina koji su 100% probavljivi i ne opterećuju gastrointestinalni trakt. Mahunarke općenito izvrsno utječu na izgled, vitalnost i stanje organizma.

8 namirnica koje čiste organizam bolje od posta, jedite ih svaki dan

Jabuke

Jedan je od najpovoljnijih proizvoda za normalizaciju rada kardiovaskularnog sustava. Jabuke također usporavaju starenje.

kvinoja

Ova žitarica je često zanemarena, iako je ocijenjena kao najzdravija na svijetu. Ako želite kvalitativne promjene po pitanju zdravlja i izgleda, kvinoju treba redovito konzumirati.

Zeleno lisnato povrće

Sve vrste zelenog lisnatog povrća karakterizira visok sadržaj vitamina i minerala te ih treba konzumirati što češće.

Celer

Ovo povrće je vrlo popularno među ljudima koji vode zdrav način života. Celer snižava razinu šećera i pomaže u normalizaciji težine.

Celer sadrži mnogo vlakana, što pomaže u probavi. Karakterizira ga niski sadržaj kalorija i sposobnost ubrzavanja metabolizma. Ovo povrće pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, jača kosti, kontrolira razinu kolesterola u krvi zbog sadržaja ftalida, a također može spriječiti mnoge bolesti. Celer djeluje protuupalno. Koristan je kod artritisa, artroze i reume. Također ima blagi diuretski učinak i omogućuje izbjegavanje infekcija mokraćnog sustava.

Heljda

Vitamini, elementi u tragovima, vlakna, višestruko nezasićene masne kiseline i fosfolipidi sadržani u heljdi smanjuju razinu kolesterola u krvi, reguliraju krvni tlak, jačaju i povećavaju elastičnost stijenki vena i arterija, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i aterosklerotičnih plakova, smanjuju rizik od od srčanog ili moždanog udara.

Heljda pomaže poboljšati psiho-emocionalno stanje i normalizirati san. Ovi učinci postižu se zahvaljujući sadržaju vitamina B skupine, magnezija, mangana i aminokiseline triptofana. Sudjeluju u prirodnoj proizvodnji neurotransmitera serotonina i dopamina te ublažavaju bol. Ovaj proizvod odličan je izvor magnezija (100 g žitarica sadrži 231 mg Mg) koji je vrlo važan za funkcioniranje živčanog sustava.

Prestanite jesti samo ove 3 namirnice i doživjet ćete duboku starost

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki