Ova klasična božićna lampica, osim čarobnog okusa, ima i čarobnu aromu zahvaljujući tipičnim začinima sezone. A priprema se toliko jednostavno da vam ne treba ni kuhinjska vaga.
Potrebni sastojci za klasični božićni puding:
1 žličica grožđice
1 žličica samodizajuće brašno
1 žličica sitno naribani maslac (oko 115 g)
1 žličica smeđe mrvice kruha
1 žličica šećer
1 žličica sirovi orasi miješati orahe
1 žličica cimet
1 paketić vanilije
1 žličica mlijeko
1 veliko jaje
maslac, za mazanje
Za puter kremu:
85 g maslaca
100 g šećera
200 ml vrhnja
1 žličica ekstrakt vanilije
Način pripreme:
Za puding, ulijte prvih šest šalica u zdjelu, a zatim umutite mlijeko i jaje. Kad se dobro izmiješa, prebacite u namašćenu posudu za puding.
Pokrijte dvostrukim slojem maslacem namazane folije, napravite nabor u sredini kako bi puding mogao narasti. Čvrsto zavežite foliju koncem, a zatim je stavite u posudu za kuhanje na pari ili veliku tavu u kojoj je dovoljno vode koja lagano ključa da dostigne polovicu stijenki zdjele. Kuhajte na pari poklopljeno 2 i pol sata. Tijekom kuhanja provjerite razinu vode, po potrebi dodajte još. Ako puding poslužujete odmah, odmotajte i preokrenite na duboki tanjur.
Za puter kremu:
Stavite sve u lonac i lagano kuhajte uz miješanje. Ostavite da mjehuri 2-3 minute, neprestano miješajući, dok se šećer ne otopi, a umak postane blijedo karamel boje i malo se zgusne. Maknite s vatre. Prelijte kremu preko pudinga i ukrasite mješavinom cijelih orašastih plodova.