Loše držanje ima neočekivani učinak na pamćenje

Ako pogrbite ramena prema naprijed, pogrbite se nad stol dok tipkate na računalu, to može predstavljati veliki stres za vaše bokove, vrat i donji dio leđa.

Ovo je “recept” za intenzivnu nelagodu. Međutim, loše držanje može utjecati na naše zdravlje na mnogo načina. Može povećati rizik od žgaravice, inkontinencije ili zatvora, prema Sveučilištu Harvard.

Nije samo to. Loše držanje može utjecati na pamćenje i vrste sjećanja kojih se prisjećamo.

U studiji, objavljenoj u Biofeedbacku, istraživači su ispitivali odnos između držanja tijela i prisjećanja pozitivnih ili negativnih sjećanja. Pozitivna sjećanja definirana su kao ona povezana s osjećajima osnaženosti ili optimizma. Negativna sjećanja uključivala su osjećaje bespomoćnosti, beznađa ili poraza.

Više od 200 studenata dobilo je instrukcije da sjede u ležećem ili stojećem položaju dok su generirali negativna sjećanja praćena pozitivnim sjećanjima prije promjene položaja i ponavljanja vježbe prisjećanja sjećanja.

Kad se pogrbimo, možemo se sjetiti negativnih sjećanja

Nalazi studije su pokazali da su pozitivna sjećanja sudionicima lakše padala kada su sjedili uspravno. 86% učenika reklo je da su im negativna sjećanja bila lakše dostupna dok su ležali.

Stoga je veća vjerojatnost da će se osoba koja je umorna veći dio dana fokusirati na negativna sjećanja. Stoga su istraživači naglasili važnost podizanja svijesti o pravilnom držanju i pružanja podrške pacijentima koji imaju simptome depresije.

Prema riječima stručnjaka Centra za mentalno zdravlje, Montare Behavioral Health nudi analizu nalaza studije. Objasnili su da se kada se pogrbimo to tradicionalno tumači kao položaj za nekoga tko doživljava poraz, pokornost.

Ta energija zatim može utjecati na naše misli izazivajući negativne emocije i neugodna sjećanja.

Nasuprot tome, stojeći stav smatra se držanjem koje pokazuje dinamičnost. Često se koristi u jogi za povećanje osjećaja samopouzdanja i unutarnje snage.

Održavanje pravilnog držanja može poboljšati pozitivna sjećanja

Loše držanje pogađa ljude diljem svijeta. U studiji objavljenoj u iScience, više od 65% djece u Kini ima loše držanje. Kao što je ranije spomenuto, održavanje pravilnog držanja može pomoći u smanjenju simptoma depresije i omogućiti nam da doživimo više pozitivnih sjećanja.

Čak i ako većinu dana provodite sjedeći, postoje savjeti koje možete primijeniti kako biste svoje tijelo držali poravnatim i uspravnim.

Kad sjedite u uredskom stolcu, pobrinite se da je podešen na visinu koja omogućuje da obje noge sjede ravno na tlu, savjetuje Klinika Mayo. Stolica ne smije biti toliko niska da vam koljena budu viša od kukova. Ostavite malo prostora između prednjeg dijela stolca i naslona koljena.

Onda se uvjerite u to leđa su vam poduprta ili samom stolicom ili postavljanjem lumbalnog jastuka na donji dio leđa.

Trebali biste držati zaslon računala u razini očiju, opustiti ramena i poravnati glavu i vrat sa središtem tijela. Kada koristite tipkovnicu, držite ruke paralelne s podom.

enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki