Snaga 22 minute dnevne tjelesne aktivnosti

Revolucionarna studija otkriva potencijal svakodnevne tjelesne aktivnosti, čak i u trajanju od samo 22 minute, za značajno suzbijanje zdravstvenih rizika povezanih sa sjedilačkim načinom života. Ovo istraživanje služi kao poziv na buđenje za osobe starije od 50 godina, bacajući svjetlo na lako ostvariv cilj koji bi mogao imati duboke implikacije na dugovječnost.

Studija je pomno analizirala podatke 11.989 sudionika u dobi od 50 i više godina iz različitih studija praćenja tjelesne spremnosti, uključujući norvešku Tromso studiju i američko Nacionalno ispitivanje zdravlja i prehrane. Ispitane varijable uključivale su težinu, visinu, spol, razinu obrazovanja, upotrebu alkohola, navike pušenja i povijest bolesti.

Istraživači su nastojali razotkriti interakciju između vremena provedenog u sjedećem položaju i tjelesne aktivnosti, nastojeći otkriti njezin utjecaj na rizik od smrtnosti. Njihova otkrića naglašavaju da bavljenje umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnošću (MVPA), oko 22 minute dnevno, može učinkovito neutralizirati povećani rizik od smrti povezan s dugotrajnim sjedenjem.

Iznenađujuće, to je trajanje znatno kraće od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije od 150-300 minuta takve aktivnosti tjedno. Istraživanja pokazuju da se te 22 minute mogu povećati tijekom dana ili u kraćim intervalima koji se nazivaju “doručak za vježbanje”.

Vježbe koje učinkovito snižavaju krvni tlak

Glavni autor studije, dr. Edward H. Sagelv, komentirao je spornu percepciju opasnosti sjedilačkog ponašanja, rekavši: “U usporedbi s nedostatkom tjelesne aktivnosti, vrijeme provedeno sjedeći nije toliko opasno.” Međutim, on priznaje da je prekomjerno vrijeme provedeno u sjedećem položaju povezano s eskalacijom rizika od bolesti i prerane smrti.

Dr. Tracy L. Zaslow, liječnica sportske medicine koja nije povezana s istraživanjem, sažela je posljedice sjedilačkog načina života objašnjavajući da smanjena upotreba mišića dovodi do gubitka težine i posljedične nevoljkosti prema vježbanju.

Ističe cikličnost tog procesa, ističući da oslabljeni mišići, uključujući i srce, povećavaju rizik od padova, ozljeda i kroničnih bolesti. S druge strane, brojne su zdravstvene prednosti ostanka u pokretu. Dr. Melody Ding, također vanjski stručnjak za studiju, naglasila je da tjelesna aktivnost, bez obzira na dob, ima niz prednosti koje obuhvaćaju mentalno zdravlje, kardiometaboličke profile i kognitivne funkcije.

11 minuta vježbanja produžuje život

Dr. Sagelv je objasnio da se 22 minute dnevne aktivnosti poklapaju s preporukom WHO-a od 150 minuta tjedno. Međutim, rezultati studije govore protiv potrebe premašivanja preporuka SZO-a čak iu slučajevima visoke razine sjedilačkog načina života. Studija pokazuje da ne postoji očita gornja granica zdravstvenih dobrobiti tjelesne aktivnosti, iako se čini da smanjenje rizika dolazi do platoa nakon otprilike 60-120 minuta dnevno, osobito za ljude s velikom razinom sjedilačkog vremena.

Dr. Zaslow i prethodna istraživanja potvrđuju da te 22 minute ne moraju biti uzastopne, podupirući koncept “doručka za vježbanje”. Dr. Ding ponavlja glavnu javnozdravstvenu poruku da je bilo koja količina MVPA poželjnija nego nikakva.

Ovo istraživanje, objavljeno u British Journal of Sports Medicine, naglašava izvedivost integracije tjelesne aktivnosti u svakodnevni život i njezin duboki utjecaj na zdravlje i dugovječnost ljudi starijih od 40 godina. To zahtijeva daljnju raspravu i istraživanje kako bi se skrojile zdravstvene preporuke kako bi se maksimizirale koristi za ovu demografsku skupinu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki