Kako pravilno jesti češnjak: mnogi ga jedu bez zdravstvenih koristi

Kao što znate, češnjak je jedna od najzdravijih namirnica. Ali ono što je malo poznato jest da ga mnogi ljudi jedu bez ikakvih zdravstvenih prednosti.

Štoviše, u nekim slučajevima povrće vam može čak i naštetiti, na primjer, izazvati žgaravicu ili plinove, a da ne spominjemo specifičan miris.

Nutricionisti preporučuju potpuno suzdržavanje od češnjaka za osobe s čirom na želucu i dvanaesniku, gastritisom i nekim drugim zdravstvenim problemima.

Za one koji nemaju kontraindikacija za češnjak, stručnjaci savjetuju da prije upotrebe izvade izdanak kako bi smanjili rizik od iritacije želuca.

češnjak
Fotografija: © Belnovosti

A povrće treba izrezati na male kriške, a zatim ostaviti da se “slegne” pet minuta.

Ali nemojte ga odgađati, inače može izgubiti okus.

Ni pod kojim okolnostima ne smijete jesti češnjak na prazan želudac, ali se također ne preporučuje da ga jedete “u čistom obliku” – bolje je zajedno s kruhom, mašću, krumpirom, borščem i drugom hranom.

Stručnjaci ne savjetuju kombiniranje češnjaka sa svježim rajčicama, inače riskirate žgaravicu i nadutost.

I ne trebate ga piti s mlijekom jer može izazvati želučane tegobe.

Ne smijete jesti češnjak s voćem – riskirate fermentaciju u želucu.

A prije spavanja suzdržite se od konzumacije ovog povrća koje vam može dati takvu snagu da nećete zaspati.

Uzgred, nutricionisti preporučuju jesti pola klinčića dnevno (maksimalno jedan), ako više, moguće su loše posljedice.

Prethodno je liječnik nazvao dvije namirnice koje treba isključiti iz prehrane.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki