Stomatolog Timur Basyrov rekao je kako prehrana utječe na zdravlje zuba: pravilna prehrana i problemi sa zubima

Naša hrana može imati ne samo pozitivan, već i negativan učinak na naše zube.

Stomatolog Timur Basyrov objasnio je kako prehrana utječe na zdravlje zubi: pravilna prehrana.

Hrana koja sadrži voćne kiseline, a posebno šećer, može biti vrlo štetna za zube. Šećer je glavni izvor hrane za bakterije u ustima, koje proizvode kiselinu kao nusproizvod metabolizma.

U budućnosti uništava caklinu i daje zeleno svjetlo kariogenim bakterijama.

zubi
Fotografija: Pixabay

Utjecaj hrane na zube

Pranje zuba nije jedina važna stvar za održavanje zdravlja zuba. Veliku ulogu igra racionalna prehrana. Unosom hrane hranimo i svoje tijelo i bakterije koje žive u njemu.

Hrane se šećerima iz hrane koju jedemo. Ljudi koji brinu o vlastitom zdravlju trebaju konzumirati manje lako probavljive brze ugljikohidrate. Uostalom, oni su ti koji “hrane” bakterije u našoj usnoj šupljini i izazivaju razvoj karijesa.

Zasebno možemo istaknuti proizvode koji sadrže fosfornu kiselinu, koja uništava caklinu. Može se naći u raznim slatkim gaziranim pićima.

Voćne kiseline u narančama, limunima i jabukama, kada se nekontrolirano konzumiraju, omekšavaju zubnu caklinu i povećavaju rizik od njezinog uništenja.

Stvaranje naglih promjena temperature također je štetno za usnu šupljinu. Pijenje vrućeg čaja, a zatim čaša ledene vode, može izazvati stvaranje mikropukotina, koje će omogućiti kariogenim bakterijama da prodru ispod zaštitne ovojnice.

Pravilna prehrana i zubi. Koliko je korisnije?

Pravilna prehrana znači ne samo smanjenje količine šećera koju konzumirate, već i unos mikro- i makroelemenata. Kalcij, fluorid, vitamini B12 i C te željezo dobri su za zube.

Mliječni proizvodi, kefir i sir, bogati kalcijem, jačaju zube i pomažu u obnavljanju cakline. Ova hrana uključuje soju i zeleno povrće. Da biste zasitili tijelo fluorom, trebali biste jesti morsku ribu, kuhani krumpir i heljdu. A vitamin C poboljšat će prokrvljenost desni i ojačati ih.

Osim toga, vlaknasta hrana će očistiti vaše zube od ostataka hrane. Žitarice, povrće i voće potiču stvaranje sline. Neutralizira kiselinu u ustima. Također je važno jesti čvrstu hranu, posebno za djecu, koja će pomoći u razvoju pravilnog zagriza.

Tijekom žvakanja potiče se rast čeljusnih kostiju – to je potrebno pri nicanju trajnih zuba, kako bi čeljusti bile razvijene i imalo dovoljno mjesta za sve zube.

Rezimirajući gore navedeno, želio bih napomenuti da je pravilna prehrana važna za zdravlje zuba. Kako unos hrane učiniti zdravim za zube:

  • Smanjite unos šećera: ograničite slatkiše i pića. Time ćete smanjiti rizik od razvoja kariogenih bakterija u usnoj šupljini.
  • Konzumacija hrane bogate mikro- i makronutrijentima za poboljšanje zdravlja zuba.
  • Povećajte unos čvrste hrane.
  • Uvedite pravilne prehrambene navike: izbjegavajte grickanje i jedenje prije spavanja.

Problemi sa zubima uz pravilnu prehranu

U pravilnoj prehrani, kao i drugdje, važno je održavati ravnotežu. Stoga je važno pravilno konzumirati agrume i svježe bobičasto voće. Ako jako volite naranče ili limune i često pijete svježe cijeđene sokove, tada morate nakon toga isprati usta.

Kiselina koju sadrže djeluje na caklinu, omekšava je, što dovodi do povećane osjetljivosti zuba.

Osim toga, povećana razina kiselosti također utječe na gastrointestinalni trakt. Stoga liječnici ne preporučuju ispijanje sokova od citrusa natašte, a tada je poželjno popiti čašu vode. To se također odnosi na bobičasto voće: jagode, maline.

Također, nemojte odmah prati zube nakon jela agruma. To je zbog kiseline. Kada uđe u usta, odmah počinje utjecati na caklinu koja omekšava. Stoga ga je prilikom čišćenja četkom lako oštetiti. Bolje je nakon nekog vremena isprati usta i oprati zube.

Problema mogu imati i oni koji se zdravo hrane i jedu puno orašastih plodova.

Ne smijete otvarati orahe niti žvakati ljuske – to može dovesti do mehaničkog oštećenja cakline i restauracijskih struktura. Vrlo tvrda hrana može oštetiti ispune, krunice i ljuskice.

Kako zaštititi zube od negativnog djelovanja hrane

Da biste zaštitili zube od negativnih učinaka hrane, morate slijediti svoju prehranu. Nemojte jesti puno hrane s visokim sadržajem kiselina i puno šećera.

Preporuča se pravilna oralna higijena i ispiranje usta nakon jela. Također je važno umjereno konzumirati kiselu hranu i paziti na način žvakanja tvrde hrane kako biste izbjegli nepotreban mehanički stres na zubima.

Važan je posjet stomatologu i higijeničaru kako bi se poboljšalo stanje usne šupljine i spriječio razvoj karijesa. Za uklanjanje naslaga i tvrdih naslaga važno je obaviti profesionalno čišćenje.

Nakon svih manipulacija provedite remineralizirajuću terapiju lakovima i gelovima koji sadrže fluor. To će vašim zubima dati minerale koji su im potrebni za borbu protiv karijesa.

Ne zaboravite na higijenu doma. Uključuje pravilnu tehniku ​​pranja zubi – pokreti trebaju biti kružni i odmicati od zubnog mesa, korištenje konca i irigatora.

To će ukloniti ostatke hrane i nakupljene bakterije. Također je važno odabrati pravu četkicu i pastu za zube. Ako ne znate kako odabrati instrumente za oralnu higijenu, obratite se svom stomatologu.

Na temelju vaše kliničke situacije specijalist će odabrati odgovarajuću četkicu i pastu za zube te dati preporuke za oralnu njegu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki