Bouyurdi s piletinom | zarpanews.gr

Pretvorite tradicionalni “boujourdi” sa sirevima i paprikom u glavni obrok za cijelu obitelj uz dodatak piletine. Poslužite uz hladnu, zelenu salatu.

Materijali

4 pileća buta, cijela, bez kostiju

4-5 žličica. juha od maslinovog ulja

1 suhi luk, srednji, narezan na ploške

1 zelena paprika, na trakice

2 velike Florina paprike, na trakice

100 ml suhog crnog vina

1 konzerva cijelih rajčica, s njihovim sokom, nasjeckanih

1 manja ljuta papričica nasjeckana

malo sušenog origana, naribanog

400 g fete, na 4 kriške po 100g.

200 g kvalitetan gruyere, tanko narezan

sol, svježe mljeveni papar

Savjeti

Zamolite svog mesara da pilećim batacima skine kosti i skine kožicu. Alternativno, možete kupiti 1 pladanj gotovih fileta koji sadrži 8 komada, dva po porciji.

Ljeti kada je rajčica najbolja, umjesto konzerve možete koristiti 4 velike zrele rajčice, naribane.

Umjesto ljute papričice možete koristiti 1/2 žličice. slatko bukovo hot.

Postupak

Pileća prsa narežite na srednje srednje trake, debljine oko 1½ cm.

Zagrijte maslinovo ulje u plitkoj i širokoj posudi, po mogućnosti neljepljivoj, i pirjajte pileće trakice na srednje jakoj vatri, redovito miješajući drvenom kuhačom, dok ne porumene sa svih strana.

Dodajte luk, zelenu papriku i Florinis papriku i nastavite pirjati još oko 2 minute, često miješajući. Deglazirajte vinom, dodajte sol i papar te miješajte oko 1 minutu, dok alkohol ne ispari.

Dodajte rajčice zajedno sa sokom – po potrebi dodajte malo vode – ili naribane svježe rajčice i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta dok se umak ne počne zgušnjavati. Zatim dodajte ljutu papričicu i origano, promiješajte i maknite s vatre.

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Hranu iz lonca rasporedite u 4 zasebne vatrostalne posude ili u pojedinačne glinene zdjelice. Ako ga nemate, sve namirnice istresite u srednje vatrostalnu ili glinenu posudu, relativno duboku. U sredinu svakog dijela stavite 1 komad feta sira i nekoliko kriški gruyerea.

Stavite posude na srednju policu pećnice, ne pokrivajte ih i pecite ih 20-30 minuta, dok se feta napola ne otopi i ne porumeni. Poslužite uz jelo uz finu hladnu salatu.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki