Prehrambena koma: Kako izbjeći pospanost nakon svečane hrane

Svi smo uživali u bogatom i ukusnom obroku, samo da bismo nekoliko trenutaka kasnije bili nepodnošljivo pospani. Toliko je uobičajeno spavati nakon ručka da se čini kao simpatična tradicija, ali, na kraju krajeva, ima znanstveno objašnjenje.

Ovo spavanje nakon obroka je takozvana “food coma” ili, medicinski rečeno, popodnevna pospanost. Dobra vijest je da ne zahtijeva liječničku intervenciju, koliko god neugodno bilo nemogućnost držati oči otvorenima.

Dakle, otkrijmo zajedno zašto zaspite nakon obroka i kako ćete znati da počinje “prehrambena koma”.

Prehrambena koma: što je to i kako nastaje

Prehrambena koma odnosi se, u biti, na osjećaj umora nakon pojedenog obroka, obično obilnog i bogatog. Naravno, iza ovog osjećaja postoji znanstveno objašnjenje, ali to ne znači da ste u stvarnoj medicinskoj komi.

Prehrambena koma uzrokuje ekstremni umor i letargiju koja može potaknuti dubok san. Velik dio toga ima veze s prirodnim procesom probave.

Kada pojedete veliki obrok, vaše tijelo usmjerava značajnu količinu krvi u probavni sustav da razgradi hranu. To preusmjerava krv iz drugih sustava, uključujući mozak, što može dovesti do letargije.

Osim toga, ugljikohidrati i masti igraju važnu ulogu u izazivanju prehrambene kome. Obilan obrok, osobito onaj bogat ugljikohidratima, može dovesti do brzog porasta razine šećera u krvi što rezultira osjećajem pretjeranog umora. Masnoće u hrani izazivaju lučenje hormona poput kolecistokinina, koji reguliraju apetit i probavu te usporavaju kretanje hrane iz želuca u tanko crijevo, produžujući proces probave.

Inzulin ne smije nedostajati u ovom nutritivnom vatrometu koji se stvara u vašem tijelu nakon obilnog obroka. Kombinacija ugljikohidrata i masti može potaknuti oslobađanje inzulina, koji pomiče glukozu ili šećer iz krvotoka ravno u stanice kako bi osigurao energiju.

To povećava proizvodnju triptofana, aminokiseline, u mozgu. Odatle triptofan povećava razinu serotonina, neurotransmitera koji je uključen u raspoloženje i san. Povećani serotonin na kraju uzrokuje opuštanje tijela i prehrambenu komu.

Simptomi prehrambene kome

Simptomi se razlikuju od organizma do organizma. Neki ljudi mogu imati toleranciju na velike količine hrane, dok drugi mogu biti osjetljiviji. Općenito, uobičajeni znakovi prehrambene kome uključuju:

  • Inflacija
  • Osjećaj sitosti
  • Pospanost
  • Umor
  • Niska razina energije
  • Slaba pozornost i koncentracija

oblik.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki