Švicarski znanstvenici s iznenađujućim otkrićem: Postoji još jedan organ u ljudskom tijelu

Od davnina su ljudi pokušavali razumjeti kako funkcionira ljudsko tijelo. I premda su već stari Egipćani poznavali organe vadeći ih radi balzamiranja, do danas se pokazalo da ne poznajemo svoje tijelo.

Znanstvenici su otkrili koji proizvod uzrokuje demenciju

Samo pet organa – mozak, srce, jetra, barem jedan bubreg i barem jedno pluće – apsolutno su potrebni za život. To znači da nije svaki organ neophodan za preživljavanje, ali ipak ima funkciju.

Upravo je u vezi s organima u našem tijelu najnovije otkriće švicarskih znanstvenika. Otkrili su još jedan organ i nazvali ga “ekskluzivom”.

Ima važnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava, prenosi časopis Molecular Biology of the Cell (MBoC), a nalazi se u citoplazmi stanica. Ekskluziv djeluje kao barijera za vanjske patogene, viruse i bakterije, sprječavajući ih da prodru u jezgru stanice i zaraze ljude.

Zahvaljujući autorima važnog otkrića, znanstvenicima s Instituta za biokemiju, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, postoji prilika za ubrzani razvoj novih istraživanja vezanih uz liječenje autoimune bolesti *, budući da razumijevanje mehanizama isključivanja može dovesti do razvoja novih strategija za borbu protiv takvih bolesti.

Noćno znojenje može biti znak opasnih bolesti

Istina je da je “novi” organ još daleko od novog – on postoji u živim organizmima od pojave najjednostavnijih oblika života na Zemlji. Ovo samo naglašava ogromnu važnost ekskluzive za život različitih organizama u značajnom vremenskom razdoblju.

Osim toga, pokazuje da su obrambeni mehanizmi koje pruža ekskluzivnost bili iznimno važni za opstanak i razvoj organizama davno prije pojave složenih višestaničnih organizama poput biljaka i životinja.

*Autoimune bolesti povezane su s poremećajem rada ljudskog imunološkog sustava, koji vlastita tkiva počinje doživljavati kao strana i oštećuje ih. Takve se bolesti nazivaju i sistemskim, jer je u pravilu zahvaćen cijeli sustav ili čak cijelo tijelo.

/ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki