Je li moguće dati plodove mora djeci: budite oprezni

Plodovi mora uključuju ne samo različite vrste školjkaša kao što su lignje ili kamenice, već i rakove (škampe), bodljikaše i morske biljke.

Unatoč činjenici da su takvi prehrambeni proizvodi zaista zdravi, nisu svi roditelji sigurni da takvu hranu treba ponuditi svojoj bebi. Pa, pokušajmo to zajedno shvatiti.

Koje su dobrobiti plodova mora?

Morski plodovi životinjskog podrijetla imaju visoku nutritivnu vrijednost i sadrže velike količine proteina koje tijelo dobro apsorbira. Također sadrže zdrave višestruko nezasićene masti, vitamine topive u mastima (A i E), gotovo sve vitamine B skupine te mnoge makro- i mikronutrijente.

Ako govorimo o algi, ona sadrži dijetalna vlakna koja doprinose normalnom radu crijeva.

Sve to čini plodove mora izvrsnim izvorom hranjivih tvari za dječji organizam.

Dagnje
Fotografija: © Belnovosti

Zašto treba biti oprezan pri uključivanju plodova mora u prehranu vašeg djeteta

Kao i riba, plodovi mora jedna su od najalergenijih namirnica s visokom senzibilizirajućom aktivnošću i uvršteni su na popis osam najčešćih alergena.

Iz tog razloga, odgovor na pitanje: “Je li moguće dati plodove mora djeci?” – pozitivno, ali uzimajući u obzir dob.

Preporuča se uvođenje morskih proizvoda životinjskog podrijetla u djetetovu prehranu ne prije navršene 3 godine, a morske plodove biljnog podrijetla moguće je započeti s 2 godine života.

Ranije su BelNovosti pisale o tome zašto treba držati telefon spreman kad beba počne puzati.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki