Koji su rokovi za izdavanje lijeka s liste u tromjesečnom e-receptu?

Na tromjesečnom e-receptu koji mi je izdao liječnik opće prakse također je naveden lijek u količini od 20 tableta u pakiranju. Zbog toga je u receptu podijeljen u 2-1-1 pakiranja mjesečno. Nakon popunjavanja recepta za prvi mjesec od 30 dana, ljekarna je odbila ispuniti drugi s argumentom da nije prošlo 40 dana. Možete li objasniti zašto, s obzirom da se recept izdaje na tri mjeseca, a taj iznos nije dovoljan ni za ukupno 90 dana?

Violeta Hristova, Plovdiv

Prema propisima o propisivanju i izdavanju lijekova koje u cijelosti ili djelomično plaća HZZO, u Dodatku broj 1. Pozitivne liste lijekova za pojedine lijekove moguće je propisivati ​​jedan od dva ili oba lijeka. vrste elektroničkih recepata, kako slijedi:

– jedinstveni elektronički recept – za propisivanje lijekova za liječenje bolesti, u količinama za najviše 30 dana, osim kada nema odgovarajućeg pakiranja prema popisu iz članka 262. stavka 1. ZLPHM-a;

– trostruki elektronički recept – za propisivanje lijekova za liječenje kroničnih bolesti, u količinama za najviše 100 dana.

U važećem Nacionalnom okvirnom ugovoru za liječničku djelatnost propisano je da se nakon isteka roka valjanosti elektroničkog recepta može izdati novi elektronički recept koji liječnik izrađuje ovisno o terapijskoj shemi i konačnom pakiranju svakog pojedinog lijeka. medicinski proizvod.

Kako bi se osigurao kontinuitet medikamentozne terapije pacijenta, člankom 30. stavkom 2. Pravilnika br. 4 propisano je da se pojedini dijelovi trostrukog elektroničkog recepta (obrazac recepta model MH-NHOK br. 5A) provode sukcesivno u svojim rokovima, računajući od dana izdavanja, odnosno – datuma izdavanja prethodne količine propisanih proizvoda, i to: do 15 kalendarskih dana – za dio A; od 25 do 45 kalendarskih dana – za dio C; od 50 do 75 kalendarskih dana – za dio C.

Posljednje pojašnjenje omogućuje magistru farmaceutu koji izdaje sljedeći dio trostrukog elektroničkog recepta (segment tromjesečnog recepta), da uskladi izvršenje pojedinog dijela elektroničkog recepta s količinom lijeka. proizvode potrebne zdravstveno osiguranom pacijentu za vrijeme važenja recepta.

Prema pojedinačnom ugovoru ljekarne nema udvostručenja recepata ako je u roku na koji su propisani lijekovi (LP)/medicinski proizvodi (MI)/dijetna hrana za posebne medicinske namjene (DSMF), osim 30 dana, ukupan iznos LP, MI i DHSMTC dodijeljen po posebnim odjeljcima elektroničkog recepta ne prelazi propisani iznos za 100 dana. Ovo ne vrijedi u slučajevima kada je pacijentu propisan samo jedan LP.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki