Revolucija u uzgoju krumpira: kako uzgajati krumpir nizozemskom tehnologijom

Nizozemci se sa sigurnošću mogu nazvati “profesionalcima” u polju uzgoja krumpira.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, govorila je o jednoj od uspješnih metoda sadnje ove kulture koju koriste poljoprivrednici u Nizozemskoj.

Uključuje pripremu tla za sadnju krumpira u jesen, kada se u njega dodaju gnojivo, superfosfati i kalijevo gnojivo tijekom procesa oranja zemlje.

Za sadnju krumpira formiraju se utori duboki oko 6-7 centimetara. U ta udubljenja stavljaju se gomolji, koji se zatim prekrivaju zemljom.

Krumpir
Fotografija: © Belnovosti

Razmak između redova treba biti oko 70 centimetara.

Dva tjedna nakon klijanja provodi se hilling.

Kada koristite ovu metodu, potrebno je izvršiti tri zalijevanja po sezoni – posljednji put deset dana nakon završetka razdoblja cvatnje. Također je potrebno koristiti sredstva za suzbijanje korova i koloradske zlatice.

Prije berbe krumpira vrhove je potrebno pokositi i ostaviti gomolje da leže u zemlji još 10-12 dana. To će pomoći u izbjegavanju oštećenja gomolja prilikom kopanja, jer će tijekom tog vremena kora krumpira postati grublja i manje osjetljiva na mehanički stres.

Važno! Nizozemska metoda sadnje krumpira znači da se korjenasti usjevi mogu saditi na istoj površini samo jednom svake tri godine. Nakon toga, tlo će biti idealno za uzgoj žitarica.

Ranije je stručnjak podijelio savjete koji će pomoći u uzgoju ribiza.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki