Kako računalne igre utječu na psihu: mišljenje psihologa

Današnje generacije djece ne mogu zamisliti svoj život bez gadgeta, a računalne igre su ih doslovno upile. Mnogi odrasli zabrinuti su kako igre pucanja i druge videoigre utječu na dječju psihu.

Kandidat psiholoških znanosti, razvijač teorije adaptivne inteligencije Valery Gut pomogao je razumjeti ovo pitanje.

Unatoč činjenici da suvremena djeca žive u takozvanim “stakleničkim uvjetima”, često su u stresnom stanju – za jedno dijete postoji nekoliko odraslih s ogromnim brojem proturječnih očekivanja. Što djeca rade u takvoj situaciji?

“Oni se tiho ulijevaju u gadgete, koji im postaju svojevrsno utočište”

– kaže Lyudmila Petranovskaya u svom predavanju “Zašto djeca bježe u gadgete.”

dječak
Fotografija: Pixabay

Kako računalne igre utječu na psihu djeteta proučava se dugo vremena.

I ako su psiholozi u početku govorili samo o negativnom utjecaju, nedavno su otkrili da računalne igre mogu ublažiti stres čak i bolje od raznih aplikacija namijenjenih za to.

Štoviše, utječu na razvoj adaptivne inteligencije (AQ), koja pomaže u suočavanju sa stresnim situacijama i bržem snalaženju u životu. Generacija naše djece ima za red veličine veći AQ.

Na primjer, računalne igre vas uče da se ne bojite pogriješiti: igrači uvijek znaju da mogu izgubiti, ali to ih ne zaustavlja. Spremni su završiti istu razinu uvijek iznova bez osjećaja očaja ili depresije zbog gubitka.

Istodobno, svaki put kad dosegnu novu razinu, djeca stječu nove vještine koje im pomažu nositi se s preprekama, uživati ​​u životu i ne bojati se susreta s neizbježnim izvorima svoje patnje.

Igrači razvijaju sposobnost izgradnje vlastitog sustava osobnih odnosa – kada igraju računalne igre, djeca lako stvaraju tim. U isto vrijeme, svatko ima priliku dokazati se – na sljedećoj razini, u novoj igri ili drugom timu, dijete može postati vođa.

Starijoj generaciji dječji hobiji uvijek se čine praznim i ponekad opasnim. Zabrinuti smo da će gadgeti i razmišljanje temeljeno na klipovima dovesti do toga da ljudi prestanu razmišljati i razvijati se, ali, kao što vidimo, ipak se isplati dopustiti djeci da s vremena na vrijeme igraju igrice na računalu kako bi izbacili nagomilane emocije i povećali svoj AQ .

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki