5 najvećih pustinja na svijetu

Kada čujete riječ pustinja, vjerojatno odmah pomislite na golema pješčana brda, karavane deva i vrlo visoke temperature.

Netko bi mogao pomisliti da je u takvim uvjetima život za osobu jednostavno nemoguć, ali takvo razmišljanje bi bilo netočno.

Osoba se može prilagoditi bilo kojem staništu, a pustinja nije iznimka. Materijal opisuje najveće pustinje na svijetu, koje zadivljuju svojom ljepotom i očaravajućom moći.

Gobi (1,3 milijuna km2)

Ova golema pustinja prostire se na teritoriju dviju država (Mongolije i Kine), čija je udaljenost doista impresivna.

Ako pokušate prevesti ime, ono znači “mjesto bez vode” s mongolskog. Ljeti se temperatura ovdje penje na +60, a zimi pada na -55.

Pustinja drveća
Fotografija: Pixabay

Važno je napomenuti da svake godine teritorij Gobija stalno raste, zbog čega su Kinezi čak odlučili formirati svjetski projekt pod nazivom Zeleni kineski zid. Ovdje možete pronaći gušave gazele, glodavce, deve i neke gmazove.

Arapska pustinja (2,3 milijuna km2)

Mnogi ruski turisti znaju iz prve ruke o ovom mjestu, budući da se ovdje nalazi grad Hurghada. Klima je ovdje vrlo promjenjiva: ako tijekom dana temperatura može doseći +58, tada će noću termometar pokazati -15. U pustinji se nalaze mnogi minerali, uključujući olovo, molibden, uran, srebro i cink.

U ovom području susrest ćete brze gazele, pješčane mačke i pješčane mačke koje love svoj plijen.

Arktička pustinja (2,6 milijuna km2)

Arktička pustinja kombinira nekoliko područja koja pripadaju SAD-u, Rusiji, Kanadi i drugim zemljama. Pustinja se nalazi u sjevernom dijelu, tako da je klima ovdje vrlo oštra za život.

Ovdje je temperatura uvijek ispod nule, a zimi će uređaj prikazati čak -60. Snijeg se može vidjeti tijekom cijele godine. Od biljnog svijeta mogu se naći samo mahovine i lišajevi, a od životinjskog – polarni medvjedi, prstenaste tuljane, arktički vuk i polarna lisica.

Sahara (9,1 milijuna km2)

Sahara bi mogla izmaknuti u prvi plan kao najveća pustinja na svijetu, osim, naravno, ako ne uzmemo u obzir Zemljin pol. Njegova veličina je toliko velika da se nalazi na zemljištu 10 zemalja. Klima ovdje malo varira ovisno o lokaciji. Najniža temperatura koja je zabilježena bila je -20, a najviša +58 stupnjeva.

Raznolikost životinjskog svijeta je impresivna, jer ima više od 4000 vrsta, a od vegetacije zastupljeno je samo bilje i grmlje.

Pustinja

Antarktička pustinja (13,8 milijuna km2)

Najveća pustinja na planetu je Antarktik. Zimi temperature znaju doseći -70 stupnjeva, a ljeti je teško doseći -20.

Život u takvom okruženju je vrlo težak, zbog toga se nisu svi uspjeli prilagoditi njegovim čudima. U vodi žive praživotinje i niži rakovi, a pingvini su jedva vidljivi na ledu. Biljni dio uključuje samo mahovine i lišajeve.

Tako su pustinje zauzele mnogo prostora na planeti. Priroda ima iznimno bogatstvo koje još nije dobro proučeno. A pustinje su u ovom slučaju dobar primjer.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki