Ovaj položaj spavanja stvarat će vam noćne more noću

Ako stalno imate loše snove, onda ima smisla obratiti pozornost na položaj u kojem zaspite, tvrde znanstvenici. Ispostavilo se da o tome ovisi razina stresa u snu, koji upravo postaje provokator noćnih mora.

Somnolozi kažu da sanjamo svaku noć, samo se ne sjećamo svega, pogotovo ako smo spavali duboko i mirno. Noćne more su sasvim druga stvar. Zbog njih poželite iskočiti iz kreveta usred noći, tada može biti teško zaspati i cijeli dan će biti upropašten.

Vrućina može uzrokovati noćne more, stoga se pobrinite da soba bude hladna. Idealna temperatura za spavanje je oko 20-22 stupnja. Drugi uzrok noćnih mora je nepravilan položaj spavanja.

Najbolji i najgori položaji za spavanje za leđa, trbuh i pluća

Skupina znanstvenika na temelju rezultata istraživanja došla je do zaključka da spavanje na lijevoj strani može izazvati noćne more. Stručnjaci su proveli eksperiment u kojem je sudjelovalo 45 muškaraca i 18 žena u dobi od 19 do 60 godina. Svi su volonteri bili praćeni dok su spavali.

Ispostavilo se da oni koji spavaju na lijevoj strani imaju 41% šanse da imaju loše snove, dok oni koji spavaju na desnoj strani imaju samo 15% šanse da imaju loše snove.

Spavanje na lijevoj strani može biti povezano s noćnim morama jer više opterećuje srce. Kad god se pojavi stres, kvaliteta sna se pogoršava i sigurno slijede noćne more”, objasnila je jedna od autorica studije Theresa Chung.

Ova 4 načina spavanja mogu vam pomoći da živite dulje

Da, jedno istraživanje iz 2018. pokazalo je da ljudi koji spavaju na lijevoj strani imaju promjene u radu srca, što istraživači kažu da je pokazatelj stresa. To je zato što je u ovom položaju vjerojatnije da će se srce lagano pomicati lijevo-desno. Ako osoba spava na desnoj strani, nema promjena u radu srca.

Važno: spavanje na lijevoj strani posebno je opasno za osobe koje već imaju srčane probleme. Ako je organ zdrav, tada je vjerojatnost noćnih mora mnogo manja.

Za najpovoljniji položaj za spavanje

Spavanje na leđima smatra se najfiziološkijim i najispravnijim. Međutim, nije prikladan za osobe koje pate od hrkanja: u ovom položaju hrkanje se pojačava i povećava rizik od apneje za vrijeme spavanja. Stoga je za takve osobe najbolje spavati u položaju fetusa ili na boku, koristeći jastuke koji pomažu u održavanju željenog položaja tijela.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki