Kako perilica rublja može biti prijetnja našem zdravlju

Promjena kvalitete i trajnosti tkanina te trend eko ponašanja, navike koje su se počele javljati sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, utječu na to da se prekidač na perilici rublja okreće na niže temperature. Izbor koji su studije pokazale u konačnici nije ispravan, već predstavlja prijetnju našem zdravlju.

Perilica rublja koja čisti većinu prljavštine u kući treba isto čišćenje jer postaje leglo klica. Neki izračuni govore da prosječna perilica rublja u svom bubnju sadrži 100 milijuna bakterija E.coli.

Niske temperature i kombinacija raznih deterdženata i omekšivača s ostacima prljavštine i hrane i onoga što još svakodnevno prolazi kroz kantu, stvaraju povoljno okruženje za bakterije i viruse jer se ne ispiraju dobro. Alergolozi su zabrinuti jer istraživanja pokazuju da pranje na 40 stupnjeva ubija samo 6% grinja u usporedbi sa 100% na 60 stupnjeva.

Deterdženti sada obećavaju čišćenje čak i hladnom vodom i predlažu se kao ekonomičan i ekološki izbor. Ali čak i ako mrlje nestanu, bakterije se ne ubijaju na nižim od 60 stupnjeva. Prema profesorici Sally Bloomfield s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu: “Samo zato što naša odjeća izgleda čista, ne znači da je takva.” A izvješće Međunarodnog znanstvenog foruma o kućnoj higijeni upozorava da niske temperature možda neće biti dovoljno jake da ubiju klice koje uzrokuju bolesti.

Prema dr. Lisi Ackerley (savjetnici za higijenu okoliša) ostaci sirove hrane iz naše kuhinje (na pregačama i ručnicima) mogu kontaminirati našu odjeću salmonelom ili E.coli. Stoga bismo ih trebali izbjegavati prati zajedno s donjim rubljem. Istraživanje Hygiene Audit Systemsa otkrilo je žive bakterije kao što su Staphylococcus i E.coli u 83% prethodno opranog donjeg rublja.

Od testiranih uzoraka, 89% je bilo oprano na temperaturama od 40 stupnjeva ili nižim. Dr. Lisa Ackerley, odgovorna za istraživanje, upozorava da je “Vrlo važno donje rublje prati odvojeno i na visokim temperaturama, posebno kada je netko u obitelji bolestan jer se mikroorganizmi izlučuju iz svih dijelova tijela i iako u malim dozama mogu biti štetan”.

Bakterije, virusi i grinje (kao što su stafilokok, e.coli, salmonela i mnogi drugi), povezani s infekcijama mokraćnog sustava, kožnim bolestima, gastroenteritisom, alergijama pa čak i upalom pluća trebaju najmanje 40 stupnjeva, a ponekad i 60 da bi se eliminirali. I to u kombinaciji s upotrebom izbjeljivača, sode ili nekog dezinficijensa. Iako je većina nas otporna na takve napade, postoji opasnost da se djeca, starije i bolesne osobe zaraze i da će doći do ozbiljnih posljedica.

Također jednom tjedno ili mjesečno, ovisno o učestalosti korištenja perilice, preporuča se staviti pranje na 90-95 stupnjeva zajedno s nekim dezinficijensom kako bi se perilica lakše očistila i sterilizirala. Ako čak i trajno perete na niskim temperaturama i isprobate, vidjet ćete koliko će prljave vode vaša perilica izbaciti!

Kuhinjske i kupaonske predmete potrebno je odvojiti, oprati na temperaturama od 60 stupnjeva i više i dobro osušiti prije nego ih pokupite. Druge navike koje će vam pomoći su čišćenje crijeva perilice nakon pranja kako ne bi zadržavalo vlagu i ostavljanje otvorenih vrata da se kada osuši. Također povremeno očistite ladicu za deterdžent od ostataka i plijesni.

Što se tiče usporedbe između tekućih i praškastih deterdženata, prvi uglavnom ne sadrže izbjeljivač i stoga ih treba kombinirati s njim kako bi se poboljšala njihova učinkovitost.

Izvor: tromaktiko.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki