5 savjeta za rješavanje bolova u leđima

Ljudi često prijavljuju bolovi u mišićima leđa zbog dugotrajnog sjedenja. Fizioterapeut Sammy Margo kaže za Mirror da kronična bol u leđima ne utječe samo na nas fizički.

“Život sa stalnom nelagodom i u nekim slučajevima tjeskobom mora utjecati na naše mentalno zdravlje. Osim toga, ako je manje vjerojatno da ćemo izlaziti i družiti se kada patimo od bolova u leđima, onda će to još više utjecati na nas mentalno, jer je poznato da je socijalizacija ključna za dobro mentalno zdravlje,” kaže ona.

Pazi na leđa podijelio je pet jednostavnih koraka za brigu o sebi za ublažavanje bolova i brigu o svojoj kralježnici.

5 savjeta za ublažavanje bolova u leđima

  1. Istegnite se
  2. Liječenje
  3. Vježbajte
  4. Držanje
  5. Osnaživanje

1. Istezanje

“Dobro istezanje nekoliko puta dnevno odličan je način za opuštanje zategnutih mišića i povećanje pokretljivosti”, kaže Sammy Margo. “Međutim, istezanje ne bi trebalo uzrokovati bol, pa ako osjetite bol tijekom istezanja, trebali biste prestati.”

Stanite pored stola sa stopalima u širini kukova. Stavite ruke ili laktove na stol kako biste smanjili pritisak na leđa. Polako počnite savijati leđa i pustite glavu i vrat da se opuste. Skupite trtičnu kost, aktivirajte donji dio tijela i zadržite ovu pozu. Zatim otpustite trbuh i uronite leđa. Polako podignite glavu i ponovite cijeli pokret dvaput.

2. Liječenje

Pronađite prave proizvode – tople, hladne ili protuupalne – za pomoć u borbi protiv bolova u leđima.

  • Topla: Smiruje mišiće i bolove. Može opustiti zategnute mišiće i olakšati kretanje
  • hladno: Brzo, umirujuće olakšanje od prehlade
  • Protuupalni: Učinkovito ublažavanje bolova u leđima, reumatskih bolova, bolova u mišićima i oteklina kao što su uganuća i istegnuća

3. Vježbanje

“Često nam govore da mirno sjedimo kada osjetimo bol u leđima. Zapravo je suprotno. Naša leđa se moraju kretati da bi ostala zdrava, ali koji je najbolji pokret?”, kaže Sammy.

Ciljajte na preporučenih 150 minuta umjerene do snažne vježbe tjedno. Probajte hodanje, vožnju biciklom, ples, jogu i plivanje. Ako tek počinjete vježbati, počnite s laganim aktivnostima i postupno prelazite na one napornije. Također, bolje je raditi malo i često, redovito se kretati, nego se ujutro dugo kretati i onda sjediti cijeli dan.

4. Stav tijela

Jeste li ikada primijetili da ste pogrbljeni nad laptopom? Ili jesti na kauču, pogrbljeni nad tanjurom s hranom? Današnji način života s ekranima, sofama i sjedilačkim načinom života ne čini nam ništa dobro. Isprobajte ove jednostavne savjete za savršeno držanje:

  • Kad stojiš, uho, rame, kuk i gležanj trebaju biti u ravnoj liniji. Pokušajte stajati leđima naslonjeni na zid kao vodič.
  • Kad sjediš, držite uho, rame i kuk u ravnoj liniji. Pokušajte sjesti tako da su vam leđa naslonjena na naslon stolca i da su vam stopala ravno na podu.
  • Kada spavaš, kralježnica bi trebala biti ravna kada ležite na boku. Pokušajte staviti jastuk između nogu (ako spavate na boku) ili ispod koljena (ako spavate na leđima).

5. Osnaživanje

Jaki mišići koji podupiru kralježnicu znače manje šanse za bol i ozljede. Isprobajte vježbe za jačanje leđnih mišića i sprječavanje razvoja bolova. Mišići jezgre samo su neki od onih koji potpomažu kralježnicu. Snažna jezgra pomaže u zaštiti kralježnice, ali nam također pomaže da se udobno krećemo tijekom života općenito, budući da nam je jezgra potrebna za svaki pokret koji napravimo.

oloygeia.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki