Pravoslavna crkva 1. siječnja slavi Obrezanje Gospodnje i uspomenu na Svetog Vasilija Velikog.

Blagdan Obrezanja Gospodinova je spomen na obrezanje malog Isusa osmi dan nakon njegova rođenja. Taj su čin činili Židovi kao simbol zavjeta (ugovora) s Bogom. Ovim praznikom završava osmodnevni svečani ciklus Rođenja Kristova.

Sveti Vasilije Veliki bio je poznati crkveni naučitelj, kršćanski mislilac, filozof i pisac – jedan od trojice sveopćih pravoslavnih učitelja, istaknuti protivnik arijanske jeresi. Bazilije je bio biskup grada Cezareje u maloazijskoj provinciji Kapadociji.

Najpoznatije njegovo djelo je “Šest dana”. Tijekom zlatnog doba starobugarskog pisma, Joan Exarch preveo je “Šestodnev” na bugarski.

Zbog svog uzornog života i visoke učenosti, sveti Vasilije Veliki štuje se zajedno sa svetim Grgurom Bogoslovom i svetim Jovanom Zlatoustim kao jedan od trojice velikih svetaca i učitelja Pravoslavne Crkve.

Baziliju Velikom pripada i misao o djelatnom milosrđu i milosrđu kao izrazu i ostvarenju Kristova zakona ljubavi i praštanja. Organizirao je i prvo dobrotvorno samostansko središte u Cezareji, u kojem su njegovi maturanti pružali besplatnu pomoć bolesnicima i patnicima.

Bazilija su još za njegova života suvremenici nazivali Velikim. Cijela Cezareja pohrlila je na njegov sprovod. Nakon završetka ovozemaljskog života crkva ga je kanonizirala kao sveca i slavila mu uspomenu na dan njegove smrti.

Dan svetog Vasilija, Vasilica ili Survaki je zimski praznik poznat na cijelom etničkom području Bugara. Karakterizira ga bogati svečani ritual. Povezan je s važnom prekretnicom u prirodi – dan zimskog solsticija, što ga čini pogodnim za razna proricanja i obrede.

Koje tradicije se moraju poštovati prvog dana nove godine i koja jela moraju biti postavljena na stol za dobru Novu godinu pogledajte na Jenata.blitz.bg